DSCN0058

 

SORRY, THIS ARTICLE IS ONLY PARTIALLY AVAILABLE IN ENGLISH 🙁

 

Всички обичаме мъфини, и общо взето, солени и сладки тестени произведения и едно от най-трудните неща в преминаването към здравословен и малко по-нискокалоричен начин на живот, е именно отказването от тях в ежедневното ни меню. Но какво ако ви кажа, че се още можем да ги похапваме, просто…. лишени от някои съставки и по-леки?

Кое прави мъфините тежки и лоши за фигурата ни, ако хапнем повече от един, а ние винаги хапваме повече от един, защото…. тези мъфини са толкова вкусниии! Първо, мъфините са тестени произведения. Съдържат брашно. Също така, най-често са овкусени с тежки съставки като захар, шоколад, масло или олио. Свикнали сме да мислим, че няма как да придадем форма на изделие, без то да е от гъсто тесто, съдържащо брашно. Но борейки се с желанието да си направя една тава обикновени мъфини и да я омета, гледайки епизод на Game of thrones, заедно с притеснението какво удобно нещо да си нося за закуска навън на следващия ден, ме наведоха на мисълта, че…. омлетът има форма! А в него има само яйца и….. неща! Но не е особено удобен за пренасяне, така че… защо да не си направя солени омлетчета във формата на мъфини, и не ударя с един куршум две.. похапвания?

Резултатът се оказа повече от ентусиазиращ и вкусен, а трите тавички с омлетени мъфинчета, всяка с различен вкус, които опекох, бяха идеалната закуска на крак извън дома за мен и за баща ми за цяла седмица.

Продуктите са за 12 мъфина.

Омлетени мъфинчета със сьомга и тиквички/ Omelette muffins with salmon and zucchini

3 яйца, 1 настъргана и добре отцедена от водата тиквичка, 100г пушена сьомга, 2 супени лъжици оризово брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, хималайска сол на вкус, черен пипер на вкус, копър на вкус

DSCN0050

Яйцата се разбиват до хмогенна смес, добавяме двете лъжици оризово брашно (можете да използвате и друго, това малко количество, заедно с бакпулвера, помагат на мъфините да станат пухкави и бухнали, сякаш са тестени!) и бакпулвера, размесваме отново, след което добавяме сьомгата и тиквичката. Тестото трябва да наподобява палачинкова смес.

DSCN0051

Печем на 180 градуса във фурна с реотан отгоре и отдолу за около 15 минути, но в зависимост от особеностите на фурната ви, е по-добре да се доверите на очите си и на забождането на клечка в изделието, която трябва да излезе суха, за да покаже, че то е готово.

DSCN0052

Омлетени мъфини с червена чушка и риба тон/ Omelette muffins with red bell pepper and tuna

3 яйца, 100г добре отцедена риба тон от консерва, 1/2 ситно нарязана средна червена чушка, шепа нарязани черни маслини, 2 супени лъжици оризово брашно, чаена лъжичка бакпулвер, хималайска сол на вкус, 1 супена лъжица сушен лук, 1 чаена лъжичка маково семе

DSCN0053

Приготовлението е същото, а резултатът – различен вкус.

DSCN0055

DSCN0062

Предлагам ви трета идея за плънка, но както виждате, основата е една, а възможностите – безкрайни. Просто избирате плънката и подправките, и имате страхотно похапване за дни напред!

Омлетени мъфини с шунка, сирене и кашкавал/ Breakfast omelette muffins with ham and cheese

3 яйца, 100г шунка, 50г бяло обезмаслено сирене, 50 грама нискомаслен кашкавал, 50г ситно нарязани гъби (аз ползвам пресни печурки), 2 супени лъжици оризово брашно, 1 ч.л. бакпулвер, хималайска сол на вкус

DSCN0067c

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

1 Comment on Омлетени мъфини/ Salty omelette muffins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *