DSCN0227

 

Ако има едно-едничко нещо от стария ми начин на живот, без което не бих искала да продължавам, то това е пицата! Мога да обърна гръб без съжаление на всички чипсове, снаксове, кроасани, вафли и газирани напитки, но апетитната господарка на сърцата на всички хора по света от team pizza, остава в живота ми като съзнателен избор и в дните, в които си позволявам да хапвам по-тежки или “греховни” неща, то най-често просто потъвам в едно метафорично море от пица.

Всъщност, пицата сама по себе си не е вредна. Тънък слой тесто, покрито с продукти по избор. Ако изменим тестото, заменяйки съставките му с по-полезни такива и изберем подходящия топинг, нищо страшно няма да се случи с режима ни. Разбира се, ако освен че искате да се храните по-полезно, имате желание и да сваляте килограми, повече от едно-две парчета пица може и да ви върнат с крачка назад… но ако това не се случва ежедневно, тази крачка може да се възприеме и като засилване! 🙂 Или поне звучи като успокоителна мисъл.

Обхваната от желанието да открия идеалната здравословна пица за себе си, прекарах дълго време в търсене на подходящата рецепта за тесто и какви ли не идеи за топинг из кулинарните блогове, които следя. Открих идеята за топинга в рецептата за козарска пита с тиквички, а тестото съчетах сама от няколко рецепти, чиито дири изгубих.

За тестото

2 супени лъжици гхи,  80г пълнозърнесто брашно,  80г тиквено брашно,  80г брашно от лимец,  1 яйце,  Щипка сол, чаена лъжичка бакпулвер, 3 суп.лъж. топла вода

Тъй като обичам да гарнирам пиците си с повече продукти, а от опит знам, че с обикновено тесто за пица с по-лека и мекичка консистенция и много топинги тестото се задушава под продуктите, омеква и после парчетата се разпадат под тежестта, се наложи да измисля по-хрупкаво тесто, подобно на това за пайове, но все пак полезно и незатрупано от излишни вредни мазнини.

Решението ми даде гхи. Гхи е пречистено масло по аюрведа, от което са премахнати всички вредни вещества, а след пречистването е останало само меко масло с изключителен вкус и висока полезност. Ако сте заинтересувани, мога да пиша по-подробно за него и приготвянето му в домашни условия, което е лесно и много забавно.

Имах съвсем малко количество от три “healthy” брашна, и реших да експериментирам. Оказа се много по-лесно и далеч не толкова скъпо, колкото очаквах, да си набавя брашна, алтернативи на обикновеното.

Сухите съставки се смесват добре, след което се прибавят разбитото яйце и маслото. Постепенно за по-лесно омесване се добавя топла вода. Меси се до получаването на твърда, но сравително еластична топка. Тестото се оставя да почине на топло за около половин час, за да стане по-лесно за разточване.

За топинга

1 средно голяма тиквичка, 1 пакет извара (моят беше 200г. от Lidl), 1 опаковка крем сирене Light ( ако някой има възможността да използва Philadelphia, препоръчвам му го. Аз използвах Light крема сирене а мазане от Lidl), 100г козе сирене, хималайска сол, черен пипер

Изварата, крем сиренето и бялото сирене се смесват и се осоляват допълнително на вкус. Докато осолявате, имайте предвид, че тиквичките също ще бъдат безсолни, и за по-добър вкус осолете една идея повече. Разбира се, вашият вкус е най-важен в случая. Нарязваме тиквичката на тънки колелца с дебелина около един сантиметър (ако са по-тънки от това, ще изсъхнат, а ако са по-дебели, може и да не се изпекат добре, или да бъде трудно да се наредят върху блата.

Приготовление

След като тестото е починало, го разточваме с малко брашно за помощ (възможно е да е необходимо), докато го превърнем в кръг (или задоволително приличаща на кръг форма, защото аз никога не мога да ги направя идеални) . Ако на места тестото се прокъса, не се притеснявайте да “запълните” дупите с нещо откъснато от неравните крайчета. Блатът ще се изпече хрупкав и достатъчно солиден, така че важното е да го превърнем с здрава основа за вкусния топинг.

Намазваме сместа от извара и сирене върху блата, нареждаме резените тиквичка отгоре, поръсваме с черен пипер (за любителите на тази подправка) и печем на 180 градуса с реотан отгоре и отдолу за около 20-25 минути, или докато добие вида от снимките.

DSCN0232

DSCN0229

DSCN0231

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

1 Comment on Пълнозърнеста пица с тиквички

  1. Preslava
    April 20, 2015 at 12:59 pm (3 years ago)

    Страхотна рецепта, мисля да пробвам, никога не съм опитвала пълнозърнесто тесто 🙂 Ако искаш много хубаво крема сирене, Light или не, препоръчвам това на Kaufland в малката продълговата кутийка (има и лайт вариант, мисля): http://img3.kupi.cz/kupi/thumbs/syr-cream-cheese-k-classic_170_340.jpg ,работих в сладкарница, където разбрах за него и правихме кремове за торти с него, така че от тогава купувам само това, според мен е много много добър и бюджетен вариант на прехвалената Филаделфия, а на сандвич с пушена сьомга е просто… убиец! 🙂 Много ще се радвам да направиш и пост на тема фитнес, тренировки и изобщо методи за правилно влизане във форма и постигане на резултат, защото много харесвам постовете за храна и са ми много полезни, но пак ще почвам да тренирам и мисля, че и постове за твоя режим и как ти влезе във форма ще са ми много полезни 🙂 Благодаря!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *