Въпреки все още студеното настроение на април, аз вече съм на съвсем летни вълни в кулинарна насока, и защото наскоро не устоях на едно сочно манго в супермаркета, а и най-после открих прясно пуешко филе (в Пикадили), обстоятелствата доведоха до създаването на тази вкусна тропическа вечеря.

Споделям я с вас с предложението да си направите една тематична и здравословна вечер в очакване на лятото.

DSCN0041

DSCN0037

Пуешко руло с екзотични плодове, с пикантна кокосова коричка

600г пресни пуешки гърди

шепа сушени кайсии

половин манго

супена лъжица лют пипер

две суп.лъж кокосови стърготини

сол на вкус

Пуешкото, което аз купих беше цяло парче от гърди и ми се наложи да го разрежа на две и след това да разрежа тези две части така, че от всяка да се получи парче по-тънко и по-голямо на площ, което да можем да напълним и завием на руло. Или по-лесно казано – след като разрежем на две, режем всяка половина през средата, но без да стигаме до края, за да можем като разделим през разреза, да имаме по-тънко и по-голямо парче. Никак не ме бива в обяснения като това, но ако някой не успее да ме разбере от първия път – готова съм да помагам в коментарите!

След като имаме двете големи парчета пуешко, последователно ги слагаме в найлоново пликче и ги разточваме с помощта на точилка за още по-лесно завиване на руло в последствие.

DSCN0023

Нарязваме на малки кубчета кайсиите и мангото. Поставяме средата на всяко парче пуешко от тази смес. Завиваме на руло всяко парче и прикрепяме с помощта на клечки за зъби.

DSCN0020

Смесваме кокосовите стърготини, лютия пипер и солта и овалваме или натъркваме ролата със сместа. Ако не обичате силно пикантно, препоръчвам ви все пак да се престрашите. Сладкия вкус на пълнежа балансира пикантно-солената коричка, а кокосът добавя допълнителен тропически вкус. Освен това, лютото събужда метаболизма и спомага изгарянето на мазнините в организма. Ако все пак не искате да пролеете и една сълза, докато хапвате, сложете съвсем малко лют пипер, и заменете останалото количество със сладък червен.

DSCN0027

Печем на 180 градуса  с реотан отгоре и отдолу до готовност  (около 25мин.), покрито с фолио, като откриваме фолиото на 15тата минута и оставяме ястието да се допече така, и да добие златиста коричка.

И защото не сме добавили никаква мазнина в ястието и в него няма никакви излишни или празни калории, можем да се наградим, гарнирайки го с лъжица топено гауда сирене от Lidl, което извежда вкуса на пуешкото с още едно стъпало нагоре.

DSCN0042

Тропическа салата с пушена сьомга, кашу и манго

Зелена салата

Шепа сурови ядки кашу

150г. пушена сьомга

половин манго

половин зелена ябълка

половин авокадо

сушен лук

За дресинга:

2 суп.лъж. зехтин

Сокът от половин лимон

сол на вкус

супена лъжица сироп от агаве

Накъсваме марулята, прибавяме нарязаните манго, авокадо и ябълка, поръсваме със сушен лук и кашу и гарнираме с добре разбъркания дресинг.

DSCN0038

Ако сте се решили на тропическата вечеря, имате нужда от помощ с приготовлението или просто искате да изкажете мнението си, оставете коментар по-долу! 🙂 Да ви е сладко.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

4 Comments on Тропическа вечеря: Пуешко руло с екзотични плодове + тропическа салата

  1. Alexander
    April 26, 2015 at 7:00 pm (2 years ago)

    Ох, ох, ох, страхотно стана, още днес го пробвах само се затрудних с намирането на сиропа от агаве, но го намерихме във Фантастико. Благодаря за страхотната вечеря !

    Reply
    • mmanch
      April 27, 2015 at 10:21 am (2 years ago)

      Саше? Сериозно ли си се заел? Много се радвам! 😀

      Reply
  2. Nona
    April 23, 2015 at 8:22 am (3 years ago)

    Супер е! Определено ще го пробвам. А ти си направо за MasterChef 😀 😛

    Reply
    • mmanch
      April 25, 2015 at 10:13 am (2 years ago)

      За момента предпочитам да похапвам щастливо, вместо да се състезавам, но оценявам комплимента високо! :Д

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *