DSCN0193

 

Това е една от най-вкусните и любими вечери както за мен, така и за всеки, с когото съм успяла да я споделя. Нужно ли е да споменавам и максимално преследвания здравословен фактор, или вече мога и да минавам без това, защото имам усещането, че всяка втора дума в готварската част от блога е “здравословно”. Истината е, че няма нищо по-здравословно от баланса и дори ако понякога голяма пица “Доминос” се вмъкне в менюто ви, не бива да се отписвате от редиците на надеждните healthy eaters. Представям ви идея за вечеря, с която ще се задържите още по-здраво там, и дори ще застанете на челно място!

Ако има област в кулинарията, в която да не съм истински веща, то това определено е месото. С дългите ми периоди на липса на апетит за месо и по-честото приготовление на риби и птици, съвсем не ми остана време да се образовам коя част на кое животно точно колко вкусна е и как се приготвя най-добре. Но знам едно. Обичам телешко повече от всички останали видове месо.

За съжаление обаче, не можах да намеря перфектното, и се задоволих с пресен телешки “стек аламинут” от Lidl. Ако вие имате възможност да се посъветвате с месар и да изберете нещо още по-крехко и качествено, препоръчвам ви да го направите. За рецептата е важно месото  да е максимално крехко.

За съжаление, готвя вечеря….. вечерта, а снимките ми на изкуствено осветление не са най-качествения продукт, с който да ви представя рецепта, но се надявам все пак да я намерите достатъчно полезна! 🙂

Продукти:

400г почистено и нарязано на тънки лентички телешко филе, 200г броколи, 80г сурово кашу, 100мл бяло вино, 1 суп.лъж. мед, 3 суп,лъж био соев сос, 2 суп.лъж. винен оцет, 1 суп.лъж. царевично брашно, 2 суп.лъж. суров белен сусам, 1 суп.лъж. чесън на гранули, 1 ч.л. лют пипер

Приготовление:

Приготвяме марината за месото от меда (може да си помогнем, като го нагреем, за да се поразтопи), соевия сос (аз използвам био такъв, закупен от Балев, защото ми е прекалено любима подправка, за да се откажа от нея заради приписваните й вредни свойства в масовото производство), виното, оцета, чесъна и лютия пипер. Разбъркваме до хомогенност.

DSCN0184

Телешкото се почиства от всички ципи или жили, нарязва се напряко на влакната за по-голяма крехкост на тънки ленти и се накисва в марината за поне 3 часа. Препоръчителни са 6, защото маринатата прониква в месото и че подобрява вкусовите качества, го прави и допълнително по-крехко, както и предпазва от създаването на вредни съединения при топлинна обработка. Но, ако нямате време за накисване, не се притеснявайте. Вкусът няма да се промени драстично, ако пропуснете тази част.

Нарязваме броколите на средно големи розички и ги слагаме да се варят на пара, или  по обикновения стар метод – в тенджера с вода. Трябва да омекнат, но не да се разпадат като тези, които ни сервират в повечето ресторанти. Проверявайте ги често с вилица. Поне на мен помага да определя подходящата степен на сваряване.

DSCN0185

Преди обработка, добавяме царевичното брашно към маринованото месо. Слагаме месото заедно с маринатата в предварително загрял тефлонов тиган. Добавяме броколите, кашуто, начупено на средно големи парченца, и сусама. Готвим до готовност (постоянно опитвам храната, докато я готвя, за да се уверя, но за хора, които не са такива непрофесионално проявяващи се лакомници, ще опитам да сложа времеви ориентир) около 8 минути.

Аз поднесох с царевична тортиля. Да ви е сладко! Очаквам да споделите резултатите си в коментарите с нетърпение 🙂

DSCN0191

 

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *