Отдавна не съм публикувала рецепти не защото нямам какво да споделя с вас – над 30 снимани чакат своя ред! Но поради все по-заетото ми ежедневие изгубих малко от вдъхновението си да готвя и да разнообразявам постоянно менюто си, а с това и нетърпението да говоря и пиша за храна се постопи. Така че – може да се случи и на най-запалените кулинари!

Поради разместването на приоритетите в графика ми, там където преди на първо място стояха храненето, тренировките и домакинската работа, сега се разполагат дизайнерските задължения и работните контакти, защото основа не се полага без жертви, а моята основна се оказва в разпределянето на тези така недостатъчни 24 часа на денонощие.

Здравословната храна се превърна просто в торба свежи плодове от вкъщи, ядки и.. за съжаление малко повече въглехидрати под формата на някой и друг сандвич (макар че не е задължително да се ужасяваме от тях). Слава Богу, че градината е пълна с череши и малини, а пазарите изобилстват, защото ако не бяха леснодостъпните плодове, може би щеше да ми се наложи или да гладувам, или изцяло да се върна към режим “не ми пука какво ям”.

Тренировките се случват където и да е, ако се окаже, че имам свободни минути – в офиса, докато говоря с някого, навън..

Но готвенето – голямата ми любов ми липсва все повече, и с отново завръщащото се вдъхновение ви представям една от няколкото рецепти, с които отдадох дължимото на пристрастията си към индийската кухня. Или кърито. Не знам къде свършва едното и започва другото, но за мен тези експерименти са…. “индийски”, и ми харесва да ги наричам така!

Къри-киноа със спанак и запечено козе сирене

DSCN0222

За три порции:

300г киноа (в несварено състояние), 500г спанак (суров), три скилидки чесън, 2суп.лъж. зехтин, 2 супени лъжици къри на прах, сол на вкус (аз използвам хималайска), три плочки козе сирене по 100г.

1. Киноата трябва да се измие и отцеди преди да се постави във врящата вода, защото повечето разновидности, които се предлагат на пазара не са мити и имат горчив остатъчен вкус. След това я слагаме във врящата вода за 3-4 минути, след което, лично аз, след “опарване” с горчива киноа, я прецеждам, изсипвам водата, слагам нова вода и я оставям да се вари до пълна готовност чак тогава. Никога не съм варила киноа по разписание, защото лесно се познава кога е готова. Зрънцата се “разпукват” и от тях излиза тънка нишка като “опашчица”, стават леко кашести, меки, и набъбват.

2.Нарязваме скилидките чесън на ситно и ги запържваме в зехтина за кратко, на умерен огън, за да не изгорят. Добавяме нарязания спанак, и задушаваме до готовност. Тъй като спанакът намалява обема си значително при сготвяне,  притесненията ви, че 500 грама изглеждат много, ще се окажат неоснователни. Знам, че поне аз ги имах преди време, когато тепърва откривах кулинрните качества на пресния спанак.

3.Отцеждаме сварената киноа и я добавяме към задушения спанак. Подправяме с къри и сол на вкус, докато ни допадне (опитването по време на процеса е единственият начин да започнем да харесаме онова, което готвим – ако оставим решаващия момент за масата и вкусим направо заедно с гостите е твърде късно за поправяне на грешки). Държим на огъня само минута-две, докато киноата и спанакът бъдат напълно овкусени и смесени.

4.Междувременно, “запечатваме” плочките козе сирене и от двете страни на горещ тефлонов тиган без мазнина, докато се получи хрупкава коричка. В зависимост от сиренето, то може да започне да се топи и разтича дълго преди да се появи коричка и да бъде малко безформено (като онова от “Лидл”, което използвах аз), но бъдете търпеливи и го оставете да стане хрупкаво – вкусът е несравним! Ако имате някакви съмнения относно силната миризма на козето сирене – препоръчвам ви да ги преодолеете и да го опитате в тази комбинация, която помогна на не един и двама мои близки да започнат да го харесват.

5. Сервираме топло, със запечатана плочка козе сирене отгоре.

Да ни е сладко! =)

DSCN0225

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *