След последния ми пост с бързи предложения за здравословна закуска, много от вас ме помолиха да споделя рецептата за банановите бонбони, които присъстваха в някои от предложенията.

Обещах я още за следващия ден, но когато слязох в кухнята да приготвя ужасно вкусни бананови бонбони, се оказа, че някой…. ми е изял последните банани 😀

След което последва натоварен ден с лека нотка на гузна съвест, че не съм ви дала обещаната рецепта, но в крайна сметка… по-добре късно, отколкото никога, нали?

Със сигурност ще се съгласите с мен, още като опитате тези възможно най-задоволяващи глада за истинско сладко (бисквити, бонбони,шоколадови десертчета…), вкусни и нискокалорични сурови бонбони…

Съставките са малко. Направата е достатъчно лесна и за най-начинаещи, а резултатът е неизменно сполучлив. Хайде, да се заемаме!

DSCN9025

За 36 бонбона

Необходими продукти:

3 банана, 200 грама (около една чаена чаша) овесени ядки цели,200 грама кокосови стърготини, 25 грама готварски черен шоколад (или всеки предпочитан вид – аз ползвам този, защото е разделен на блокчета по 10гр и ми е лесно да си следя мерките), канела, джинджифил, кашу и бадеми за украса, още кокосови стърготини и овесени ядки за овалване.

Намачкваме бананите с вилица. Добавяме отмерените овесени ядки и кокосови стърготини, и разбъркваме. Целта е да сгъстим банана и да направим смес, лесна за манипулиране,без да се разпада. Резултатът трябва да бъде леко сгъстена каша.

DSCN9001

Време е да разнообразим “тестото” си с различни добавки. Можете да експериментирате с всичко леко и здравословно – сушени плодове, ядки, черен шоколад, пресни плодове,подправки.

По мое мнение, на тези бонони им трябват по-семпли съчетания във вкусовете.

Разделяме сместа на две, (или колкото комбинации сте направили).

Първата моя комбинация е с накълцан черен чошолад, (25те грама от разделения на блокчета готварски шоколад от “Лидл”), с украса от овесени ядки и бадем.

DSCN9008

Втората е с джинджифил, канела, и едро начупени сурови домашни орехи, с украса от кокосови стърготини и кашу.

DSCN9007

Повечето хора подслаждат с мед, но ако използвате добре узрели или дори покафевели банани, допълнително подслаждане не е нужно. а и ще спестите излишни калории, ако гоните нисък калориен прием.

След като имаме двете смеси, си подготвяме поднос, застлан с домакинстка хартия или хартия за печене (!няма да печем :D) и повърхност, върху която да изсипем около 12 супени лъжици от онова, в което ще оформяме и овалваме бонбоните. В моя случай, аз започвам с овесени ядки, за сместа с черния шоколад. Загребваме една равна супена лъжица, избутваме я с пръсти в овесените ядки и оформяме топче. По желание украсяваме отгоре с ядка.

DSCN9006

Оставяме бонбоните в хладилника за няколко часа и после се наслаждаваме на нещо ползено, нискокалорично, и много вкусно !

DSCN9020

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *