DSCN9012

От дълго време се каня да си купя прясна риба тон и да си я приготвя вкъщи, но когато най-накрая се наканих и започнах да търся, намирането се оказа по-трудно от очакваното. Преди това постоянно засичах да се продава по супермаркетите – нещо между филе от риба и пържоли, толкова солидно и плътно изглеждаше филето. Опитах в “Пикадили”, където най-често бях виждала, че имат прясно филе от тон, но още на пръв поглед изглеждаше стара и развалена.. до степен, в която се зачудих защо ли изобщо я държат на витрината и се продава все още. Най-накрая се сдобих с две хубави, пресни парчета филе по 200г. от “Балев Био маркет” срещу 14лв. Килограмът е малко по-скъп от този на сьомгата, но както разбрах по-късно си заслужава.

Нямах никаква идея как се готви риба тон и с какви вкусове си отива най-много, но не ми се проверяваше в интернет и реших да се оставя на импровизация. Най-добрите ми рецепти сякаш се появяват от нищото в главата и по време на самото готвене.. Помислих си за начини, по които съм я виждала приготвена някъде и се сетих, че в суши ресторантите предлагат тон “татаки” – парчета филе от тон, набързо запечени от двете страни на гореща повърхност за по няколко секунди и сурови отвътре. Рибата тон ми навява екзотични асоциации (освен тази в консервите :D) и ми се искаше да направя ястие пълно с разнообразие от нестандартни, сладко-солено-плодово-пикантни вкусове.

В крайна сметка идеята се формира така – тон “татаки”, овалян в комбинации от най-различни подправки и вкусове.

Освен, че се получи изключително вкусно, също така излезе и много нискокалорично и здравословно – много малко мазнина, а приличаха на fish fingers – онези панирани рибени пръчици. И дори бяха много по-вкусни. Та, може да ги наречем и фалшиви Fish fingers, но ми се струват прекалено интересни за това име.

РИБА ТОН “ТАТАКИ” С ОСЕМ РАЗЛИЧНИ ВКУСА

400г прясно филе от риба тон (две “пържоли” по 200г бяха при мен), 2 суп.лъж. балсамов оцет, сол

DSCN8969

Нарязваме рибата на дебели правоъгълници като на снимката.

DSCN8975

Размесваме с балсамовия оцет и солта.

DSCN8971

Приготвяме различните комбинации от вкусове. Аз я готвих за първи път и нямах представа какво ще ми се получи, затова опитах всичко, което се сетих. Направих няколко по-сложни комбинации от по няколко подправки, и два-три по-прости вкуса. Оказа се, че по-обраните съчетания са по-сполучливи за тази рецепта, затова ще ви дам комбинациите, разделени на сполучливи и несполучливи. Разбира се, вие сте свободни да измислите свои, или да опитате и тези от несполучливата графа, ако някоя от тях ви звучи прекалено добре. И не че несполучливите не бяха вкусни – просто вкусовете бяха твърде силни и недобре балансирани.

След като съчетаете желаните вкусове, просто овалвате по няколко парчета от рибата тон в подготвения вкус.

Сполучливи:

1.кокосови стърготини (овалвате в кокосови стърготини), 2.хрян (овалвате в хрян от бурканче), 3.фъстъчено масло (овалвате в чисто фъстъчено масло, например “Хармоника”), 4.куркума (овалвате само в куркума)

Недотам сполучливи:

1.Лимонова кора, джинджифил и чесън (настъргана лимонова кора, джинджифил и чесън на прах), 2. Черен пипер + лют пипер (млян черен пипер и чили на люспи, 3. Черен пипер, агаве, къри и лимонова кора (млян черен пипер, сироп от агаве, къри и настъргана лимонова кора), 4.Кокосово масло + сурови слънчогледови семки (кокосово масло за готвене и сурови белени семки).

DSCN8981

Така изглеждат подготвените за “запечатване” на горещ тиган парчета риба.

DSCN8979

Ето ги и всички вкусове.

На горещ тефлонов тиган (задължително с хубаво незалепващо покритие), “запечатваме” парчетата за по около 20 секунди на всяка страна, за да остане средата сурова. Това е най-добрият начин да се консумира риба тон – поне малко сурова.

DSCN8989Готовите парченца.

DSCN8983

Приличат на пържени, нали? А не са! Вкусно!

РОЗОВ ОРИЗ

За гарнитура ми се искаше нещо полезно, хранително, със сигурност много екзотично, но с по-мек вкус, за да балансира силните, солено-пикантни вкусове на тона без все пак напълно да се различава от тях. Избрах да направя ориз с преобладаваща сладост и съвсем малка пикантност.

200г жасминов ориз (аз, за съжаление използвах обикновен бланширан ориз, но бих ви препоръчала силно жасминов. Все пак, в крайна сметка може да стане с всякакъв.),  2 суп. лъж. червен пипер, малка щипка лют пипер, 1 и 1/2 суп.лъж сладко от портокалови кори, сол на вкус, 1 суп.лъж кокосово масло, 150мл. кокосово мляко

DSCN8994

Кокосовото масло е много полезна, устойчива на температура мазнина за готвене, която като допълнение оставя почти неуловим, приятен кокосов аромат на ястието. Аз купих своето бурканче от “Балев Био маркет’ срещу 9,90 и ми стига за около два месеца готвене.

DSCN8997

Оризът се сварява, като към края, когато водата почти се е изпарила, се добавят кокосовото масло и кокосовото мляко. Добавят се сладкото и подправките и се разбърква хубаво. Готово е за сервиране! Вкусът на този ориз беше страхотен.. наистина не очаквах чак толкова добра импровизация от себе си в случая, но ви го препоръчвам, дори и не като добавка към риба тон.

Да ви е сладко! Ако имате някакви въпроси или искате да споделите как ви се е получила рецептата, напишете коментар долу. 🙂

DSCN9010

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *