С моят прекрасен фотограф, Глория Георгиева, не обичаме да снимаме само аутфит постове. Иска ни се да улавяме кадри и да създаваме красоти постоянно, дори и когато това е отвъд възможностите на техниката, с която разполагаме, времето ни или възможността да изведем свръх качествена продукция. И тъй като аз съм моделът, който е винаги на разположение и на двете ни, а и ми е най-лесно да превъплъщавам имено себе си в която и роля да ми се прииска да видя на снимка – решихме да започнем едно начинание, което съчетава в себе си тема, по която отдавна ми се иска да говоря, и любовта ни към красивите кадри.

DSC_0623

#БезСвян

“Без Свян” ще бъде първата tag серия от публикации, на която се решавам. А се решавам на нея, защото съм изморена да опровергавам един куп заседнали надълбоко в съзнанията ни стереотипи, свързани с голотата, частичната голота, споделянето й в интернет, женското участие в това, двойният стандарт и истинското значение на това да покажеш себе си.

“Когато се снимаш разголена, ти търсиш внимание.” ——–> “Ах, колко е секси този мъж, и как демонстрира даденостите си и усилията пред обектива.”

“Щом се снимаш разголена, ти си курва.”

“Мъжете могат да се разхождат без тениска и по центъра на столицата, но ако твоите зърна се виждат дори през дрехите, ти провокираш, просиш си го и отвличаш вниманието.”

“Голотата е пошла. Голотата е срамна.”

“Порнографията и еротиката са лоши. Осъдителни.”

“Една истинска дама пази тялото си от очите на публиката. Голотата е лична.”

“Голотата ти е провокация. Как не те е срам.”

Човек би казал, че за дългото съществувание на човечеството, би трябвало най-първо да сме свикнали с онова, което сме имали от ден 1. А именно – тела, полови органи, нагон, телесни нужди, отпадъчни продукти. Но ето ни тук, след древна Гърция, след Римската империя, след Маите, Инките, средновековието, откриването на нови континенти, падането на царства, посторяването на мегаполиси, изпращането на човек в космоса и откриването на ваксини срещу смъртоносни болести……. “Хахаха, виж, тая е по цици!”

Човек би си помислил, по пътя на здравата логика, че колкото повече хора споделят едно и също нещотолкова по-общоприето трябва да бъде то, особено с изминаването на дълъг период от време. Но въпреки всичко съм учена, че трябва да се срамувам, ако се окажа гола сред тълпа от непознати минувачи повече, отколкото ако съм извършила кражба, измама, нанесла съм обида, и пак стоя сред тази тълпа, но те не знаят за деянията ми.

Напоследък из интернет назря темата за  неравностойното отношение към мъжките и женските гърди и зърна, подкрепено от хаштага #freethenipple. След няколко публични скандала и темата за кърменето на обществени места нашумя достатъчно, за да срещне горещи защитници, а гласовете на негативно настроените някак замлъкнаха във вълната от подкрепа към кърмещите майки.

По провокиралото тези настроения отношение излиза, че въпреки многото постигнато от борещите се за правата на жените по света от миналия век насам, на нашите тела все още се гледа първо като на източник за естетическа наслада. Но пък на нас самите, се гледа първо като на потенциални развратници, които трябва да се тушират чрез определени норми на поведение или рискуват да бъдат жестоко осъдени, ако все пак волно или неволно станат причина за нечие по-откровено визуално наслаждение….

DSC_0630

DSC_0636

DSC_0644

DSC_0648

Не мога да се срамувам от тялото си, след като всички, които биха му се възмутили, си имат същото. И отказвам да приема наслагваните с векове срам, чувство за вина и нападателност спрямо моята и чуждата голота, които макар и прикрити от някаква разкрепостеност, съществуват все така активно във възприятията ни на края на деня.

Вярвам, че голотата е толкова естествена и красива, колкото й позволим.

Не голотата трябва да се прикрива в името на това да не предизвикваме опасни желания в непознати. Съзнанията, които приемат голотата като лична покана и провокация са тези, които трябва да бъдат избавени от подобни мисли.

Хората в строги костюми могат да бъдат точно толкова често добри или лоши, сексуално необуздани или въздържани, колкото и хората, чиято гола снимка виждате днес. Хората в костюми и хората с голи снимки могат да бъдат и един и същи човек.

Да имаш възпитание, да бъдеш дама или кавалер, да се ползваш с уважение, би трябвало да се влияе само и единствено от знанията ти, поведението ти спрямо останалите и делата ти отново спрямо тях, без това да се влияе от избора ти на дрехи или това дали да ги съблечеш.

Моите зърна са точно толкова нормални и нуждаещи се от удобство и свобода, колкото и мъжките, които сякаш никой не забелязва. И ако трябва да бъдем възмутени и да се чувстваме сексуално провокирани от тях, тогава същото трябва да важи и за другия пол.

Не само общоприетите за “красиви” тела и лица имат правото да се показват пред света, и всяко обвинение за дебели крака, грозни задници, целулит и увиснали части само ни отдалечава от това да приемаме всичко, каквото е.

Не целя да предизвикам революция в приемането на голотата и женското тяло, тъй като не съм първата и единствената, която повдига въпроса, и най-вероятно няма да променя вижданията, градени толкова дълго само за ден, но изпитвам потребността да не чувствам свян от желанието си да изразя себе си по още един начин, и да не се страхувам от промяната в отношението към мен, когато реша да го направя. Изпитвам необходимостта да призова към това да виждаме човека зад тялото, дори когато се чувстваме най-провокирани да го приемем само като сексуален обект.

DSC_0652

Разголените снимки не са покана към никого, но могат винаги да бъдат покана към въображението ви, която да пренесете в реалността си с онези, които желаят същото. Не са ясен знак за това какво се случва вечер в спалнята ни, нито белег за липсата на ценности или наличието им. Можем да разказваме истории с думи, с песен, със снимки на други хора, със снимки на себе си. И ако успявате да видите в тялото естетика и разказ, вместо “сексът, който продава”, ви каня да се включите в #БезСвян с ваши снимки, споменаване на публикацията, ваши разсъждения по темата и включване на хаштага в профилите си в социалните мрежи.

И не е задължително всеки да иска да си качва такива снимки, или дори изобщо да се заснема, или да се разхожда разголен дори  и на плажа, ако това не го кара да се чувства комфортно. Но нека причината за това да бъде личния ни избор, а не всички насадени от началото на възпитанието ни фактори, каращи ни да се страхуваме или срамуваме от рождения си костюм, който така добре ни служи.

Аз ще посрещна утрешния си ден #БезСвян. Пожелавам ви да го направите и вие!

 

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

22 Comments on Без свян – за голотата

 1. Innah K.
  July 14, 2015 at 4:52 pm (3 years ago)

  За първи път отварям блога ти, доста ми допада, захващам да чета!

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:50 pm (3 years ago)

   Заповядай, чувствай се добре дошла 🙂

   Reply
 2. Innah K.
  July 14, 2015 at 4:45 pm (3 years ago)

  Интересна концепция. С някои разсъждения не съм съгласна – изборът на облекло говори за човека отсреща. Съответно да се убеждаваме как мадамата, разхвърляща дрехи в дискотеката, е дама, е загуба на време. Да видим човека зад тялото, прекрасна идея, но как да стане това, ако въпросният човек е избрал да презентира именно тялото, а не това, което е зад него? Опознаването е двустранен процес и всеки избира това, което иска да покаже, с което иска да бъде забелязан.

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:50 pm (3 years ago)

   В следващите публикации към инициативата ще говорим и за това.
   Разбира се, че е двустранен 🙂

   Reply
 3. Alex
  July 14, 2015 at 4:15 pm (3 years ago)

  #Безсвян се разхождам по улиците на стария Пловдив и има нещо толкова символично в това, а усмивките на минувачите могат единствено да ме насърчават да се “бунтувам” заедно с теб. 🙂
  П.П.: Прозиращи под лека материя зърна, мечтая си затова отдавна. За пореден път успешно ме провокира да освободя себе си, благодаря!

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:57 pm (3 years ago)

   Ох, добре дошла в редиците <3 Толкова ме радва това.

   Reply
 4. Tsetso
  July 14, 2015 at 4:01 pm (3 years ago)

  Голотата е нещо естествено. Съзнанието и личната ни представа за околният свят я правят порочна. Тя може да бъде използвана като инструмент, както от жени, така и от мъже. Лошият момент идва, когато тя е използвана против волята на някого. Истина е обаче, че има момент и на естествен нагон. И е добре тази голота да не бъде на всякъде и на всяка цена. 🙂

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:57 pm (3 years ago)

   Разбира се 🙂 Искайки всеки да може да контролира първичните си реакции бих искала твърде много, макар че не ми пречи да мечтая, но…. идеята е в голотата да няма страх и усещане за неестественост. Иначе, навсякъде и завинаги не е неободимо – има прекалено много съчетания от дрехи, които ще изпуснем.. най-малкото! :Д

   Reply
 5. Гош
  July 14, 2015 at 2:14 pm (3 years ago)

  Изключително добре си подбрала думите , идеята ти ще се приеме от всеки ,който не е принизен до първично ниво , но едно нещо само е в разрез със всичко .. Ти наистина изглеждаш много добре от форми на тялото до очертания на лицето (дори пак да се приеме че гледам повърхностно на нещата) отговаряш на изградените стандарти колкото и гадно да ми е да пиша тези думи след като съм прочел написаното от теб и веднага изниква в съзнанието ми един въпрос .. Ами ако не изглеждаше така , дали отношението на хората спрямо теб и каузата ти щеше да бъде каквото е ? .. за жалост и отговора изниква също толкова бързо … В днешно време трява да бъдеш одобрен визуално и евентуално на по-късен етап да се поинтересуват , какво всъщност изпълва тялото ти … Не съм ти в опозиция , продължавай , ако просто приемем , че света вече е непоправимо изкривен , нищо няма да се промени , дори ще се влоши … ще се опитам да допринеса към идеята ти , дори ще я разпространя , но преди човешкия разсъдък да се промени , така че първо да възприема , а не първо да осъжда … наклонът ще си е все така стръмен. Успех !

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:55 pm (3 years ago)

   Това което мога да ти кажа е, че не винаги съм изглеждала така.
   Имала съм добър старт генетично, но всичко от там нататък е плод на труд.
   И дори и да трябваше да започна по-отдалече, пак накрая щях да изглеждам така, така че въпросът “какво ако НЕ беше такава”, отпада веднага, поради постоянното ми желание за самоусъвършенстване и работа.
   Хората имат заложена любов към естетичното и тя не е осъдителна… както няма нищо лошо и в това да се стремиш към собствена естетика.
   Важното е само да запазиш себе си и своя почерк в нея 🙂
   Едно от нещата, в които най-силно вярвам, е че човек трябва да се стреми да бъде най-доброто, което може във всяко отношение.

   Reply
 6. Gina
  July 14, 2015 at 10:39 am (3 years ago)

  Много красиво!

  Reply
 7. lqlqlq
  July 14, 2015 at 2:41 am (3 years ago)

  Според мен това че ние можем да се разхождаме жез фанели не значи че и вие можете освен акп нямате гърди

  Reply
  • July 14, 2015 at 7:33 am (3 years ago)

   Айде поредния ограничен със стереотипи.
   Какво значение имат гърдите? Защо никога не се гледа характера на една жена, която е осъдена от такива като теб, че е с малки гърди, увиснал задник, прекалено дебела, много слаба……и т.н.
   Винаги намирате някакви кусури.
   Статията е невероятна и ако не те е накарала да се замислиш поне малко, заначи просто явно не можеш да го правиш…

   Reply
  • July 14, 2015 at 12:23 pm (3 years ago)

   Ти осъзнаваш ли изобщо, че хората не са това, което виждаш? Че жената на плажа не е само секси дупе и големи гърди, а има мисли и чувства? Ти LQLQLQ, би ли искал един ден да разглеждат дъщеря ти като един сексуален обект и нищо повече?

   Reply
 8. Mishey
  July 13, 2015 at 7:13 pm (3 years ago)

  Не бих могла да побера любовта си към всяка една от тези снимки в думи! <3 Абсолютно вдъхновение си, Мирела.

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:18 am (3 years ago)

   Благодаря ти! Чувствай се винаги добре дошла тук, любима Слънчеваааа :))

   Reply
 9. Lenny
  July 13, 2015 at 6:23 pm (3 years ago)

  Тъжно е, че в днешно време телата ни са толкова сексуализирани. Постоянно сме слагани в рамки – твърде дебели сме, твърде сме слаби, имаме малки гърди, дебели задници, никакви мускули и т.н, а на голотата се гледа като нещо первезно, нещо срамно, както ти така невероятно обясни в твоята статия. Телата ни са просто нашето физическо проявление – всяко тяло е красиво по един или друг начин независимо от невъзможните стандарти, с които обществото се опитва да ни промие мозъците. Телата ни са най-чистата форма на артистичност, красота. Защо иначе най-великите скулптури от Древна Елада са точно на голи мъже и жени? Бих могла да говоря толкова много, но се отклонявам от причината, поради която исках да ти пиша. Много ти благодаря за тази статия! Надявам се повече хора, които все още живеят в техните малки кутийки, да прочетат статията ти и поне малко да се замислят.

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:17 am (3 years ago)

   Изключително ми харесва да чета мислите ви по въпроса, и сутринта ми да започва така!
   Колкото повече от нас го видят, толкова по-скоро ще има още позитивни промени <3

   Reply
 10. Julie
  July 13, 2015 at 5:32 pm (3 years ago)

  Well, радвам се, че все някой се реши да го направи. Браво!

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:16 am (3 years ago)

   Добре дошла и ти, благодаря за подкрепата!

   Reply
 11. July 13, 2015 at 5:10 pm (3 years ago)

  Подкрепям концепцията на #БезСвян с двете ръце! Обличам се съвсем нормално за едно 19 годишно момиче, а съм принудена да търпя ежедневно подсвирквания и “мазни погледи”. Докато аз ходя с къси панталонки и потник при 40 градуса жега навън, момчета ходят само по шорти и зърна. В погледите на масата, която очевидно е ограничена, аз имам желание да покажа тялото си, а момчето даже не го виждат. Всъщност аз не намирам нещо отвратително в показването на тялото ми. Така съм създадена от природата.
  Не смятам, че голотата е нещо срамно и отвратително. Не разбирам какво се вайкат, отвращават, та дори и заклеймяват някого, защото (взимам за пример твоята снимка) си е показал зърната. Нима те нямат зърна? Нима като си махнат дрехите не се вижда същото както и при всяка една жена?!

  Reply
  • mmanch
   July 14, 2015 at 7:16 am (3 years ago)

   Много съм щастлива, че предизвиквам точно такива разсъждения и откривам съмишленици на идеята си… Ще е хубаво след време да живеем в свят, в който телата ни и сексуалността ни няма да преобръщат представата за целия ни характер и личност.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *