С Глория Георгиева създадохме няколко серии от снимки – по-провокативни от тези, които би било приемливо да бъдат качени без притеснения за един моден блогър, или човек на когото не му се иска имиджът му изцяло да бъде свързан със сексапил и провокации. Тези серии от снимки предизвикаха в мен желание да искам да говоря по темата за телата ни и възприемането на тяхната голота в първия пост. А сега, със следващия – искам да говоря за сексапила.

Ако е трудно дори нежната и красива голота да се възприеме като нещо съвсем нормално, то откровените провокативност и сексапил биват тройно по-осъждани. Нали все пак сексапилът е покана за….секс? Нали?

#БезСвян. 

DSC_0386

Защо би облякла нещо късо, ако не за да поканиш всички мъже, които те видят, на страстна оргия у вас? Защо би танцувала сексапилно, ако не за да привлечеш внимание? И защо би си качвала снимки, на които се виждат части от теб, които провокират към мисли за секс, ако не би искала по този начин да алармираш, че само търсиш от кого да си го намериш?

Откритата демонстрация на показен сексапил е сякаш лозунг “Разкрепостена съм! Точно за това искам да си мислите! Искайте ме – с мен ще бъде лесно!”. Сякаш женският сексапил е представление, изцяло изнасяно в полза на мъжете, което не цели нищо друго, освен това да провокира вниманието им. Такива демонстрации винаги шокират, носят смут,защото говорят за разврат, възмущават… И събират интерес.

След като откровеният сексапил провокира толкова много интерес, защо всички го отхвърляме, сякаш е нещо лошо? Той е излизащата наяве сексуална енергия, която всеки (почти всеки – оставяме А-сексуалните хора на мира) има в себе си – цивилизацията я е облякла в дрехи, засрамила я е, и й е поставила еталони за поведение и класа, които автоматично изключват шансът за изразяването й, но е част от нас. Част от желанията ни, от увереността ни. От покоя на духа ни.

Сексуалността е на първо място част от личността ни. И в нея има – на първо място – търсене на връзка със самите нас, и чак много след това – търсене на партньор, с когото да бъде споделена. Тя е сила, енергия, празник на най-първичното усещане за възхищение от самия теб – от тялото ти, от начина, по който е създадено, от онова, което може да прави – да се движи, да усеща, да създава усещания.

DSC_0412

Като малки играем на принцеси, герои, лоши, готвачи, учителки, военни. Като големи в нас се появява и сексуалност, която ни подтиква понякога да играем на фатални вамп-жени с дълги, тесни рокли, невинни момичета с розови роклички, каубойки (няма такава дума?!), евтини календарни мадами от автомивка… Но на края на деня, ние сме си просто ние, мислещи си за онези които обичаме, за бисквитки, торта, мечтите ни за бъдещето и бялото пране, което трябва да пуснем сутринта. А играта си е игра, и ролите – просто роли. Част от нас за малко. Обогатяват ни, забавляват ни, и можем да продължим след тях разнообразени – но никога изцяло променени заради тях.

И затова осъждането на нечия открита демонстрация на сексапил би означавало да накараме този някой да се почувства сякаш трябва да си избере само една роля – по възможност по-прилична – и да я следва през целия си живот, за да бъде обществено приет. А нали всички ние цитираме как “Животът е сцена и всички сме актьори”? Сякаш някои поемат много роли, докато други цял живот работят за „Дързост и красота“, изпълнявайки една и съща..

И тъй като себеизразяването чрез снимки и ежедневната креативност, свързана с външен вид стават все по-достъпни за всеки, осъждането върлува в огромна степен в интернет. Решилите за кратко или по-дълго да дадат воля на по-“скандална” роля не са хора, на които им е интересно да се видят в тази светлина, да я запечатат на снимка и ако решат – да я споделят. Те са свръх развратни и евтини. Лишени от възпитание и приличие. Човешките им качества спират да имат значение при първото разсъбличане, защото колко плът показваш понякога на снимки, те определя като човек много повече от всичко останало, което мислиш, чувстваш или правиш. И някой би казал ” Качвай такова съдържание, което ще помогне на хората да те възприемат така, както искаш.”, но защо да не може да не се чувстваме длъжни да си изграждаме приемлив образ, а просто да даваме воля на всички образи в себе си? Необходимо би било само останалите да помнят, че всички сме много повече от едно нещо, една снимка, едно амплоа. Ние сме Вселени. Вселени, които понякога имат гениални идеи за добруването на човечеството, а друг път просто искат да си снимат страхотния задник. Защото Вселена значи Всичко – не само онова, което ти се струва приемливо.

Да допуснем заедно вероятността зад всяка надупена поза да стои сърце, ум, който мисли и се вълнува, и човек, който е страхотен на снимката си или по улицата, с прекрасните си форми и подчертаващото ги облекло, но още по-страхотен във всяка една секунда на дните си. И не задължително навит на бурни нощи с теб.

DSC_0417

DSC_0415

Да, би било чудесно снимките по бельо и снимките по бански на морето да бъдат възприемани еднакво радушно или еднакво спокойно. Да, би било приятно минувачите по улицата да знаят, че в закопчана догоре риза, или в изрязани къси панталонки, шансът едно момиче да тръгне с непознат към апартамента му за диви секс приключения е напълно непредвидим според облеклото. И да, най-приятно от всичко би било да изпълняваме моментните си хрумвания за роли, снимки, външен вид или ежедневие #БезСвян… независимо какви са. И да бъдем приемани без осъждане. И макар че да се надяваме на такъв резултат, може би би било много, нека продължаваме #Без свян!

DSC_0407

И ако успявате да видите в тялото естетика и разказ, независимо от ролята, което е приело, ви каня да се включите в #БезСвян с ваши снимки, споменаване на публикацията, ваши разсъждения по темата и включване на хаштага в профилите си в социалните мрежи.

Аз ще посрещна утрешния си ден #БезСвян. Пожелавам ви да го направите и вие!

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

8 Comments on Без свян – за сексапила

 1. Niki
  September 22, 2015 at 9:20 pm (3 years ago)

  От къде ти е дългото бижу?

  Reply
  • mmanch
   September 25, 2015 at 12:36 pm (3 years ago)

   Поръчвано е от AliExpress, само трябва да напишеш body jewelry. 🙂

   Reply
 2. Els
  September 20, 2015 at 4:54 pm (3 years ago)

  Честно щях да се разрева докато четях поста. От край време всеки път, когато видя някое по-разголено момиче, на което не му пука от това как го възприемат другите, все се намира някой покрай мен, който да я нарече ‘курва’ или ‘лека’. Мен лично нито ми пречат дрехите й, нито й обръщам някакво специално внимание(освен че и се кефя на смелостта да разбива граници и стереотипи с облеклото си) и обикновено я защитавам, защото все пак това са просто дрехи, а под тях има просто едно тяло, квото всички си имаме и голяма работа станало като зърната й си личат под потника. И не е рядкост да ме нападнат за това, което съм казала, и да ми зейнат, че ‘постоянно съм спорела’ и ‘не може ли поне веднъж да замълча като виждам, че не съм права’. И просто толкова се ядосвам, че никой не иска дори да опита да ме изслуша докрай, че ми се доплаква и се чудя дали аз съм в грешка, че мисля по-различно.. Честно се пръскам от радост, четейки статийката и ми е малко смешно като си представя реакцията на някои от познатите ми.

  Reply
  • mmanch
   September 20, 2015 at 5:39 pm (3 years ago)

   Пожелавам ти да имаш все по-малко познати, които биха реагирали негативно, и повече от другия вид! 🙂 Благодаря за подкрепата.

   Reply
 3. Кати
  September 19, 2015 at 8:26 pm (3 years ago)

  Тази рубрика е най-прекрасното нещо, а блогът ти е най-полезното. Благодаря ти! Не спирай да изразяваш вътрешния си свят и да ни вдъхновяваш и провокираш!

  Reply
  • mmanch
   September 20, 2015 at 12:49 pm (3 years ago)

   Изключителни благодарности 🙂

   Reply
 4. Fleur
  September 19, 2015 at 8:06 pm (3 years ago)

  Носиш едно прекрасно послание… Повече приемственост трябва да има и по-малко задръжки от типа на “това-е-неприлично!”. Нали сме хора, многото лица не ни правят лицемери, а завършени личности.

  Reply
  • mmanch
   September 20, 2015 at 12:49 pm (3 years ago)

   Много се радвам! Да предизвикам такъв тип разсъждение ме кара да се чувствам допринесла 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *