Обичам морската храна повече от всяка друга, и скаридите повече от всяка морска храна! От дълго време си мечтаех за големи, сочни кралски скариди на корем, но цената им ме спираше, както и липсата на свежест и качество в повечето магазини.

Въпреки, че се зарадвах с едни кралски скариди в ресторант Кохинор, удоволствието от домашно приготвената храна не може да бъде сравнено с нищо за мен. Затова реших да се поглезя с един килограм от най-големите скариди в магазин МЕТРО, където се оказа, че разнообразието и свежестта на морските продукти са най-добри. Срещу 35лв, понесох бленуваните скариди към дома и няма да излъжа ако кажа, че се радвах на похапването им като малко дете.

DSCN9071

И защото ми се случва да реша да се поглезя така сравнително рядко, много се чудех по какъв начин да ги приготвя, за да задоволя вкусовите си желания. В крайна сметка се спрях на кокосов ориз за гарнитура и два соса за скаридите – един леко пикантен, и един класически.

Необходими продукти:

1кг небелени, пресни кралски скариди

Един голям домат

Връзка девисил

50г масло

Половин лимон

Морска сол

Чили

Чесън

Зехтин

200г ориз

1 консерва кокосово мляко или предварително накиснати 150г кокосови стърготини

Слагаме оризът да се вари в кокосовото мляко, или ако нямаме таккова, както аз нямах в случая – слагаме към водата около 150г. Кокосови стърготини, предварително накиснати. Получава се много лек и приятен вкус, който страшно отива на скаридите. Все пак бих препоръчала приготовлението с кокосово мляко, защото в него има и кокосово масло – така оризът става едновременно много добре овкусен и богат,  заради здравословната мазнина. В случай, че изберете да приготвите със стърготини – бъдете подготвени, че те все пак малко ще „хрупкат“ и текстурата на гарнитурата няма да бъде изцяло мека и кремообразна на усещане. Добавете сол на вкус към ориза.

DSCN9065

Свежите и качествени скариди миришат само на солена вода и на море – нямат натрапчивия рибен аромат на повечето морски дарове и риби. От тях става страхотен бульон, с който се приготвя може би най-добрата рибена супа по моя вкус. Измиваме скаридите добре, като внимаваме да не нарушим целостта им и да не се счупят. Слагаме ги във вряща вода за пет до седем минути – стават готови много бързо. Във водата предвартелно сме сложили морска сол, и половината от девесилът, нарязан на ситно.

DSCN9067

От тук насетне има два начина, по които може да се насладим на скаридите – или да ги обелим, като оставим само последната люспа и опашката, и после ги смесим със соса на тигана, а другият, в който се запазват повече от соковете на скаридата  – да ги белим една по една и да топим в още горещия сос. Аз предпочетох първия само защото исках да им се насладя визуално в чинията – така ми се струват по-„фотогенични“.

За пикантиния сос

Нарязваме домата на средно ситни кубчета, загряваме на тиган, заедно със супена лъжица зехтин, две супени лъжици девисил и морска сол. Добавяме малка щипка чили – целта не е да стане люто, а само леко да пощипва венците. Държим на огъня, докато доматите започнат да се разпадат и да придобиват текстура на сос, но все още има малки кубченца от тях.

DSCN9070

За класическия сос

Разтапяме на слаб огън 50г качествено масло, добавяме супена лъжица девисил, чесън (аз ползвах гранулиран, защото за съжаление скилидките не ми понасят на стомаха) и сол. Преди да свалим от огъня, добавяме прясно изстискан сок от лимон на вкус.

DSCN9073

После похапваме с удоволствие и аз поне си мечтая за топла страна, близо до океана, и морски дарове всеки  ден!

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

2 Comments on Кралски скариди с доматено чили, чесново масло и гарнитура от кокосов ориз

  1. Rumi
    December 23, 2015 at 1:04 pm (2 years ago)

    Изглежда много вкусно и имам намерение да го направя, та имам въпрос. За колко време трябва да се накиснат стърготините и кога се прибавят към ориза? Благодаря предварително 🙂

    Reply
    • mmanch
      December 26, 2015 at 1:15 am (1 year ago)

      Колкото по-дълго, по-добре, но около два часа в топла, не гореща вода е достатъчно. 🙂 Успех!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *