DSCN0270

 

В търсенето на здравословни алтернативи на всичко, което бях свикнала да имам в менюто си като даденост, се натъквам на страшно интересни и изобретателни неща. Е, надали някога ще са удовлетворяващи по същия начин, по който е изяждането на цял, топъл домашен хляб с бучка сирене и един розов домат, от който ни капе сок по брадата… но пък освен, че са ужасно вкусни и леки, точно те ни дават възможността да изядем този цял хляб веднъж на няколко месеца и да му се насладим в перфектно здраве и форма, с празнично удоволствие!

Тези “филийки” сами по себе си са празник – нискокалорични, засищащи и с вкус на нещо още по-хубаво от хляб – на баничка със сирене! Диетична храна, която е не просто вкусна, ами баница-вкусна, е абсолютна победа в моя списък с готварски рецепти. Идеята взаимствах от статия в BuzzFeed, в която се описваха десетките приложения на карфиола. Не се запознах с рецептата детайлно, но съставих своя и се получи добре.

За шест филийки:

1 глава карфиол средно голяма, 3 яйца (можете да ползвате 2 белтъка и един жълтък за да бъдат съвсем диетични, но аз предпочетох да не изпадам в крайности), 100г извара, 50г бяло сирене.

Сварявате карфиола, отцеждате го добре (тази част е много важна – колкото по-влажна остане сместа, толкова по-трудно е да се изпече) от водата и го намачквате с вилица. Добавяте разбитите яйца, изварата и натрошеното сирене. Разбърквате до еднородна смес с консистенцията на… надробена картофена салата. По желание можете да добавите малко сол.

С лъжица оформяте като филийки хляб върху хартия за печене.. всъщност, защо да се ограничавате до една форма? Можете да ги накарате да приличат на триъгълничета, облачета или каквото пожелаете!

DSCN0261

Печем около 15 минути на 180 градуса с обдухване. Обръщаме и печем още пет минути от другата страна. Ако фурната ви е различна – доверете се на очите си, вместо на времевите указания от рецептите, които са по-скоро ориентири. Готови са, когато при опит за повдигане с вилица се отлепят цели. Ако не сте ги отцедили добре, може и да останат леко чупливи, но това няма да ги направи по-малко вкусни – не се безпокойте за карфиолените филийки!

DSCN0265

Те са си достатъчно красиви така. Дори онази, попрегорялата, която направих по-тънка от братчетата й. И тя беше вкусна.

DSCN0266

Можете да ги ядете самостоятелно, както съм сигурна, че бихте направили и с някой вкусен френски хляб. На мен най-много ми харесват за “cheese toast” закуска. А и защото са толкова нискокалорични и полезни, можем да добавим дебело парче кашкавал или гауда без притеснение. Довършваме с парче шунка. В този случай си направих комбинация от пармезан и шунка, защото нямах друго сирене. Беше вкусно, но ако имате кашкавал – нека бъде той!

Възможностите са безгранични. Ще се радвам ако някой от вас реши да приготви рецептата и ми изпрати снимки:) Ще бъдат публикувани във фейсбук страницата с много щастие и радост, като всяка ваша снимка на моите рецепти, приготвени от някой друг!

DSCN0267

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

2 Comments on Филийки от карфиол/ Cauliflower bread

  1. Ния
    October 26, 2015 at 4:50 pm (2 years ago)

    Мирела,интересно ми е да разбера каква е позицията ти по темата данък “вредни храни”,като човек ,който се храни здравословно.Какво мислиш ,за или против си?

    Поздрави,Ния!

    Reply
    • mmanch
      October 26, 2015 at 4:56 pm (2 years ago)

      Хей, Ния! Докато нещо все още не е свършен факт, избягвам да мисля за него, съответно макар и да съм слушала много по темата, не съм си съставила конкретна позиция.И тъй като наистина не вярвам, че би бил ефективно въведен въпросният данък, не виждам причина да се впускам в разпалена дискусия. Но с удоволствие бих засегнала темата в някой от бъдещите си постове, след като се запозная с нея по-детайлно. Във всеки случай не съм убедена, че такова нещо би предизвикало позитивно отношение към здравословното хранене сред хората масово.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *