Тази супа си има предистория. Не обичам рибена чорба. Нито името ми е звучало привлекателно някога, нито съм намирала причина да я предпочета пред цяла риба. Като малка си мислех, че рибената супа е “за бедните”, защото в няколко детски филмчета разни герои-владетели се изказваха точно така. Какви дълготрайни впечатления е оставило това в мен и как е забавило срещата с това страхотно хапване е комично 😀 Тази “рибена чорба” е едно от най-вкусните неща, които съм приготвяла и всяка лъжица ме изпълва с еуфория от това, че съм сътворила рецептата.

DSCN9084

Откакто се научих да готвя, на всеки празник се опитвам да подходя по напълно нов начин в приготвянето на храната и съчетаването на продуктите, за да ги адаптирам към вкуса си, а и защото ми е много вълнуващо да експериментирам.

Тази супа вкъщи наричаме “супа с мустаци от раци”, макар че в нея няма никакви раци. Идеален вариант е за хора, които не обичат да ядат морски дарове и риба, но искат да почетат Никулден, а и… за всеки отворен към нови идеи! Прави се с бульон от скариди. От останалите в прецедения бульон няколко заблудени мустачета дойде и името, само не знам защо стана на “рачешки мустак”. За благозвучие най-вероятно.

Това е нейният постен вариант – единственото “рибено” нещо е бульонът е скариди. Може да се приготви с бульон от всякаква морска храна, а може и да се добави месото (в моя случай – скаридите, ако не се бяха изяли бързо-бързо). Бих я препоръчала със скариди и сьомга. Ще бъде по-богата и по-морска, но ви представям оргиналния вариант на рецептата.

Необходими продукти:

3л бульон от скариди (в моя имаше девисил и сол – при заснемането на рецептата използвах бульона от варенето на скаридите за тази рецепта – клик.)

Кафена чаша бланширан дългозърнест ориз (или какъвто използвате за готвене – този увира най-бързо)

200г черни, ситни маслини

8 сушени кайсии

Малка връзка девисил

Два големи домата

Лют пипер, сол на вкус

Моят бульон вече беше леко овкусен от солта и девисила, затова към края добавих внимателно само толкова сол, колкото изцяло да балансирам вкуса, след като вътре вече имаше и маслини. Използвах морска сол – хем е тематично, хем ми харесва колко деликатно овкусява ястията.

Добавяме ориза във врящия на слаб огън котлон.

Нарязваме обезкостените вече маслини, девисила и сушените кайсии. Добавяме ги в бульона. Съчетанието може да звучи странно, но всъщност страшно отива на бульона. Вкусът напомня на представата за пристанище в карибска страна.. а аз съм мечтател дори в рецептите си 😀

Оставяме да ври 15 минути, овкусяваме с лют червен пипер. Пиперът е важна част от крайния вкус на супата. Трябва да бъде съвсем леко пикантна – да щипе небцето, за да обогатява морския вкус. Добавяйте люспа по люспа и опитвайте, докато усетите описани вкус. На мен, за три литрова тенджера ми отне точно една щипка пипер.

Нарязваме доматите на средно големи кубчета и ги добавяме в супата точно преди да я свалим от огъня. Трябва да запазят целостта си и да се сготвят съвсем леко.

Поднасяме с половинка лимон. За допълнение при сервирането поднесох две препечени филийки хляб от лимец – едната с масло и морска сол, а другата със сирене, накъсани листа от мента и малко мед.

DSCN9079

DSCN9078

DSCN9085

Весел Никулден и много вкусни кулинарни експерименти от мен!

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

3 Comments on Fusion морска супа за Никулден

  1. Калина
    December 3, 2015 at 6:16 pm (2 years ago)

    Супата е превъзходна. Съвсем скоро правих подобна! Мирела изглеждаш страхотно отвън, имаш прекрасен стил, хубаво тяло, в което се чувстваш добре и уверена, а и си толкова позитивна, лъчезарна, учтива и добра ! Иска ми се след време и аз да постигна тази хармония и баланс. Би ли направила пост как си отслабнала (тренировки, диета, време и като цяло режима ти), как подържаш тялото си и как си постигнала увереността си? Аз лично имам затруднения с това, много бих се радвала да чуя съвет и от теб! Продължавай да си все така прекрасна !

    Reply
    • mmanch
      December 4, 2015 at 11:45 am (2 years ago)

      Разбира се че бих – с удоволствие. За да успея обаче да го представя изцяло правдиво и достатъчно интересно, ще ми трябва малко повече време – няколко такива статии очакват публикуването си в близките месец-два. Надявам се да имаш търпението и с радост ще споделя със всички вас 🙂

      Reply
      • Калина
        December 4, 2015 at 3:00 pm (2 years ago)

        Благодаря ти, наистина много ! Очаквам с нетърпение. ♡♡♡

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *