DSC_0927

За  да започнем, ще кажа всичко, което имат да кажат опонентите на идеята за пълна свобода в облеклото, в самото начало:

– Ти си курва, щом ходиш така искаш да ти го набият със засилка!

– За какво си показваш циците, не можеш ли да привлечеш внимание без да се съблечеш!

– Това те излага, никой няма да те приеме на сериозно ако знае как изглеждат зърната ти или други части на тялото, които трябва да вижда само един мъж.

– Ами ако заради такива като теб някой ден дъщеря ми реши да ходи гола по улиците!?

– Като ти харесва идеята да си гола, има си нудистки плажове, не предизвиквай мъжете!

– Някой може да ти посегне така!!

– Когато имаш деца някой ден, ще искаш ли така да ходят голи и да се излагат?

Ако има друг негативен довод, който съм пропуснала, ще очаквам коментари, но предполагам, че обобщихме аргументите на онези, които са против това да си вървят най-спокойно по улицата и изведнъж насреща си да видят.….. женски ЗЪРНА!!

Наскоро имах дискусия с притеснен баща, чиято дъщеря, по негово мнение “разкривала твърде много от себе си по улиците и си мислела, че това е феминизъм”.  Това, което опитах да обясня на него, ще се опитам да обясня и сега.

Говорим за зърна. Както знаем, и двата пола ги имат. Но едините могат да се виждат постоянно, без да предизвикват учудване, а другите са смятани за предизвикващи разврат копчета, които принадлеждат повече на гледащия, отколкото на самата жена, която ги притежава. Знам, ще кажете “Жената е по-съблазнителна от мъжа и затова нейното тяло трябва да се покрива по-съобразително”, но точно това изказване е доказателство за неравни права. Докато гаджето ми може да се разхожда без тениска в центъра на града, а аз не мога, мъжете и жените нямат равни права. Аз не съм си поръчвала да се родя в тяло, което мъжете с векове са приемали като тяхна играчка, но мога да реша кога ми е прекалено топло, за да се съблека, колкото един мъж би на 40 градуса. И бих искала да мога. Моите зърна дори някой ден ще хранят дете. Те са функционални! Не заслужават ли наградата да бъдат свободни, когато си поискат?

DSC_0915

DSC_0878

DSC_0856

DSC_0955

DSC_0845

Виждате този тоалет. Искам да го облека навън, защото ми харесва естетиката. Защото намирам гърдите и зърната за красиви, без да е необходимо да навеждат на мисли за секс. Не искам някой да ме забележи, за да прави секс с мен, не искам да дразня никого. Искам да облека прозрачното горнище, което имам, защото много отива на дънките и обувките и това за мен да не бъде по-различно от обличането на пуловер.

В моята глава аз съм същият човек, със същите качества и идеали, със същите способности, независимо как съм облечена – облечена съм както ми е кеф днес и това може да значи цял, затворен костюм или ТОВА и всичко помежду им. Не спирам да обичам семейството си, да си мисля за котката или да искам да бъда в безопасност, щастлива. Това не ме превръща в сексуална хищница, която би приела поканата на когото и да било. В деня, когато си облека нещо подобно, може последното, което искам да е секс. Може да нося прозрачна блуза и да си мисля цял ден за математически уравнения, зелевата чорба на котлона вкъщи, Бионсе, телевизионното шоу, което следя или пъпката от комар на прасеца ми, която сърби много.

Вярвам в хората. Вярвам, че могат да бъдат по-умни, отколкото са в конкретния момент. Вярвам, че могат да бъдат по-внимателни към отсрещния чрез поведение и действия. И вярвам силно, че мъжете могат да преодолеят вярването, че женските тела трябва да ги надървят всеки път и са красиви за тяхно удоволствие. Познавам немалко хора и от двата пола, които могат да поддържат съвсем нормален разговор с полуголо момиче – дори да им е трудно, не им личи и не притесняват полуголото момиче с проблемите си да го възприемат като нещо нормално, а работят тихичко по това да се държат спокойно.

Не е необходимо моето тяло да бъде приемано като провокация, защото е разголено/голо/просто привлекателно за гледащия. Аз не те познавам. Не съм облякла тези дрехи с мисълта за вниманието ти. Не те каня никъде с дрехите си. Нито на кафе, нито да ме докоснеш, нито на бурно секс преживяване. Аз съм се облякла така, защото така съм решила. И това трябва да е достатъчна причина, без никой да заплашва спокойствието ми с думи или действие.

DSC_0926

Разбира се, че няма да променим общественото мнение за ден, две години или дори десетилетие. Естествено, че колкото и да вярвам, че хората могат да бъдат по-внимателни, умни и контролиращи сексуалните си пориви, не всички ще решат да го направят. Това означава, че аз ще трябва да се съобразявам с обществените порядки през повечето време, ако искам да бъда относително предпазена от беди.

Не бих се облякла така всеки ден и навсякъде. Ще преценя квартала, в който излизам, времето по което го правя, дали ще бъда придружена или не, какво и с кого имам да върша, кой би могъл да ме срещне и как би се почувствал той. Общо взето, само в компанията на чудесните, отворени към света хора, които имам щастието да познавам, мога да си позволя от време на време да покажа същите зърна, които всяко момче дори не се замисля излага ли на показ или не, ако му се прище да си свали тениската. Тази съобразителност е достатъчна жертва в полза на лабилното общество, лесно разстройващо се от всичко ново, с което не е свикнало. Но в моментите, в които преценя, че мога чрез всяка част от себе си да изразявам вярванията си, не би трябвало да има кой да ме спре или да ме накара да се чувствам несигурна, защото, Слава Богу, живеем свободни в 2016, поне тук и поне по закон.

DSC_0953

DSC_0949

И защото това все пак е outfit post, а тоалетът ми е любим, ето ви редовният списък:

Топ/Top – Misfit Army, Чанта/Bag – секънд хенд/second hand, Дънки/Jeans – American apparel от Copycat boutique, Обувки/Shoes – Puma x Fenty със съдействието на Copycat boutique

Ако успявате да приемете женските зърна за също толкова нормални, колкото мъжките и гледката им не ви превръща в заслепен сексуален звЕр, ви каня да се включите в #БезСвян с ваши снимки, споменаване на публикацията, ваши разсъждения по темата и включване на хаштага в профилите си в социалните мрежи.

Аз ще посрещна утрешния си ден #БезСвян. Пожелавам ви да го направите и вие!

****

БОНУС: Отговор на омразните въпроси от началото на статията!

– Ти си курва, щом ходиш така искаш да ти го набият със засилка! Това, че днес съм се облякла така, не ми дава автоматично 60 партньора в миналото, нито пък прави съгласието ми дори малко по-лесно от обикновено.

– За какво си показваш циците, не можеш ли да привлечеш внимание без да се съблечеш! Защото ги имам и днес съм решила, просто защото така искам, да изглеждам по начин, който очевидно привлича ТВОЕТО внимание върху тях. Аз дори не се сещам за зърната си повече от веднъж в каквато и дреха да съм. И разбира се, че мога да “привлека внимание” и без да съм съблечена. Бъди добър човек и предположи, че обичам близки хора, добра съм в поне едно-две неща и си мечтая да съм щастлива. Ето, че даже без да си говорим, можеш да осъзнаеш, че съм нещо повече от циците, които виждаш в момента.

– Това те излага, никой няма да те приеме на сериозно ако знае как изглеждат зърната ти или други части на тялото, които трябва да вижда само един мъж. Аз не бих искала в живота си хора, които не могат да ме приемат на сериозно, защото са виждали зърната ми. Стига само те да ме видят в действие, за да ме оценят мигновено заради това колко съм добра във всичко, което правя – да създавам дрехи, идеи, концепции, да организирам, да готвя, пиша, пея, играя сценки. Дори и да не можех нищо от това, стига да бъда добър човек, за да заслужавам да ме “приемат сериозно”. И тъй като не съм играчка на “един мъж”, който е купил ексклузивни права над тялото ми, няма да преценявам решенията си по този начин.

– Ами ако заради такива като теб някой ден дъщеря ми реши да ходи гола по улиците!? Тогава дъщеря ти ще е част от ново време, което така и така се случва, ще бъде по-защитена и ще има повече права от нас сега, и може би няма да се сеща, че женското тяло е било приемано различно от мъжкото. Възможно е дори момчетата от класа й да не я гледат странно. И наистина, ако дъщеря ти реши да се разголи, това ще те накара ли да я обичаш по-малко?! Ако един човек е научен как да преценява ситуации, места и околни хора, няма причина да се притесняваш заради точно тази статия.

– Като ти харесва идеята да си гола, има си нудистки плажове, не предизвиквай мъжете! Всички знаем, че мъжете се развиват с няколко години по-бавно в мирогледа си от жените, но няма нужда да ги третираме като малоумни зверове, които ако видят зърна, ще се разгонят толкова, че няма да издържат и ще изнасилят половината улица и ще счупят нечий врат от страст. Освен това, нудистките плажове са за пълна свободна голота, която дори аз знам, че обществото няма да приеме скоро. Аз искам само моите зърна да са толкова свободни, колкото и тези на момчето с мен.

– Някой може да ти посегне така!! Много малко от жертвите на посегателство са били “предизвикателно” облечени. Някой може да ми посегне във всеки момент. Сигурност няма. Питайте онези жени, които в момента на изнасилване са били с панталон и суичър, без грим и дори възрастни. Питайте ги. Не са малко.

– Когато имаш деца някой ден, ще искаш ли така да ходят голи и да се излагат? Когато имам, някой ден, ще искам да бъдат добри хора, които не нараняват никого, не карат никого да се чувства зле умишлено и следват сърцето си. Ако се окаже, че го правят облечени в розови прашки с пера, няма да ми дреме особено, ще ги нахраня със също толкова вкусна супа и ще ги прегърна със същата любов.

 

Снимки – Глория Георгиева

 

 

 

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

22 Comments on Без свян: Скандалното зърно и уличната мода

 1. Tony G
  April 23, 2017 at 5:15 am (11 months ago)

  Интересни размишелния и зърна. Въпросът дали това трябва да надървя мъжете или не ми се струва спорен. Ако не ги надървя, както според изложеното ви се струва нормално, то как ще стигнете до създаването на деца (бе споменато че че ги има и един ден ще сучат от зърната ви) ? Чисто логично е свободата за показ да може да се разпростре и до останалите полови органи, които в този ред на разсъждения, също би трбвало да не предизвикват особен интерес в един момент. Интересно ми е, какво според вас би трябвало да надървя мъжете когато това се случи ?
  Друго нещо: сега зърната ви са интересни, защото имате нормално, здраво тяло, влизащо в здравословните норми и възрастта ви е “детеродна”, което ви прави достоен обект на желание.
  Представете си една жена на 88, с над 110 кг тегло, струпеи и провиснали телеса от всякакво естество как експлоатира свободата си да ги показва докато хм, се храните на обществено място… Аз ще получа рефлекс, който води до повръщане, за вас не знам.

  Има ли граница свободата ? Ако сме напълно свободни да изразяваме себе си, предполагам, че понятието “порнография” ще загуби смисъла на съществуването си, т.к. би било напълно в реда на нещата да има интересни модни аксесоари, които да се поставят във половите органи. И пак ще има тела, които ще бъдат приятна гледка и други, които няма да бъдат, защото все пак свободата означава и право да не харесваш и да не искаш.

  Reply
 2. Wenciib
  August 26, 2016 at 12:23 am (2 years ago)

  Стаята е доста вдъхновяваща, а и аз също одобрявам, защото не виждам никаква разлика между мъжките и женските, но не съм само аз по улиците. Също така нямаше как да не отбележа, че outfit-a ти е уникален.

  Reply
  • Wenciib
   August 26, 2016 at 12:25 am (2 years ago)

   Статията*

   Reply
 3. Post-feminist
  August 25, 2016 at 9:35 pm (2 years ago)

  Мисля, че тази статия и въобще кампанията freethenipple се занимава с изключително важен проблем по съвършено неподходящ начин. Разбира се, женското тяло е свръхсексуализирано и обективизирано и всяка жена го знае прекрасно, но да показваме, разголваме и привличаме вниманието към него няма да го направи по-малко такова, какъвто и хаштаг до му сложим. По подобен начин минижупът се е утвърдил като символ на сексуалната свобода през 60-те и 70-те и на борбата за права на жените и сега носенето на минижуп е по-малко скандално и е “право на всяка жена”, но какво от това, че са се показвали и се показват крака-отношението към женското тяло не се е променило особено и свръхпечелившите индустрии за красота го показват.
  Въобще трябва да се случат едни по-съществени неща като промяна в нагласите и говорене, за да се стигне до тялото. Да се привнасят американски идеи и похвати е леко неуместно тук. САЩ е родината на феминизма и те са извървели своя дълъг път с книги като “The Feminine Mystique”, “Second shift”, “Beauty myth” и т.н., които са достигнали до огромен процент жени. Тук сме в някакъв толкова зародишен етап на нещата, че подобни кампании са някаква забавна екзотика.
  Дайте да се запитаме например защо толкова много се занимаваме с телата си-козметика, аутфит? Защо въобще се интересуваме толкова много от това как изглеждаме в очите на другите и защо се снимаме толкова много?

  Reply
 4. Мария
  August 25, 2016 at 3:18 pm (2 years ago)

  Мирела❤ обичам да те чета. Винаги изникваш на стената ми във фб като глътка свеж въздух сред еднообразието. Намирам този пост за наистина силен, вдъхновяващ, заявяващ! Обаче проблемът не едностранен. Голотата среща неразбиране както от мъже , така и от много жени, защото на същата тая фб стена ставам свидел на гротеска, пошлост и безобразно изкривени възгледи за естетика. Но какво да очаквам от подрастващи момичета, имащи за пример персонажи като Николета Лозанова, Андреа и тем подобни индивиди…лошо е, че се превръща в масово явление , и ми е тъжно… Докато ние , момичетата, жените не проумеем, че телата ни не са сексуални инструменти, няма как да го очакваме от противоположния пол. Благодаря ти за красотата, която носиш в себе си, но си решила да споделяш с нас ! Заради слънчица като теб имам вяра в самоусъвършенстването на човешкия разум и градацията във възгледите на социума! ❤❤❤

  Reply
 5. Васил
  August 24, 2016 at 2:45 pm (2 years ago)

  Като мъж съм абсолютно склонен да се съглася. Възхищавам ти се. Дано повече хора се осъзнаят в тази насока възможно най-бързо. Ограничени винаги ще има.

  Reply
  • mmanch
   August 24, 2016 at 3:23 pm (2 years ago)

   Този коментар е като подарък от висшата сила. Благодаря! 😀

   Reply
 6. Maria
  August 23, 2016 at 6:59 pm (2 years ago)

  Развълнувах се.
  Статията ти ме върна, в далечната 2007, когато баща ми, за разлика от мама, ми позволи да нося прозрачен потник, купен от thrift store. И в очите на момчетата, с които карах колело по цял ден, си останах същата – една от тях.
  П.П.: sigurno shtoto si nqmala cici

  П.П.2: Много прегръдки за теб, Мирела. Продължавай да вдъхновяваш. ❤

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 7:06 pm (2 years ago)

   Ей за такива родители обичам да чувам <3 Прегръдки и за теб.

   Reply
 7. Vanesa
  August 23, 2016 at 5:28 pm (2 years ago)

  Няма нищо лошо да си показваш гърдите. Трябва много увереност и самочувствие, но със сигурност зърната не са нещо, от което човек трябва да се срамува. Смешно е само, че и на кърмачките по пейките в парка им се прави забележка, защото не било прилично. Не е прилично да си храниш детето. Тялото на жените не е сексуален обект, а женското зърно не трябва да е табу. Прекрасна статия и много стилен тоалет <3

  Reply
 8. Fifi
  August 23, 2016 at 5:06 pm (2 years ago)

  Ох бе Мирела.Защо всичко което правиш е толкова истинско и вдъхновяващо, следя те от няколко месеца насам и досега не съм се разочаровала от нищо , което си писала/споделяла (освен може би ли кита на кайли , ама това е друг въпрос) Много те обичам, нищо че не те познавам лично и се надявам да не спираш да бъдеш точно тази Мирела, понеже няма друга такава в нашето пространство ❤

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 5:07 pm (2 years ago)

   Обичам ви. А за кита на Кайли… и за него ще говорим, и за Кайли, и за Кардашияните… и там имам какво да кажа 😀

   Reply
 9. Just
  August 23, 2016 at 4:54 pm (2 years ago)

  Коментарите са супер тесногръди. Считам снимките за супер красиви и стилни и ми се искаше да имам смелостта да изглеждам и да се разхождам така.

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 4:56 pm (2 years ago)

   <3 След някое и друго десетилетие даже няма да ни е нужна смелост.

   Reply
 10. Анна
  August 23, 2016 at 4:40 pm (2 years ago)

  Следя The Style Constructor от отдавна и независимо от това, че всички постове ми харесват много, мисля, че този ми е любимият. Написано е много точно и не виждам по какъв начин е несериозно. (А за outfit-a, мисля че е невероятен и много по-стилен, отколкото някои по-“прилични” такива) В крайна сметка, дрехите са за това да изразяваме себе си, а не за да се струваме красиви или привлекателни на другите.

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 4:55 pm (2 years ago)

   Благодаря ти 🙂

   Reply
 11. Gabi
  August 23, 2016 at 4:39 pm (2 years ago)

  Питай майка си и баща си дали е нормално да си ”облечена” така…

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 4:52 pm (2 years ago)

   Майка ми и баща ми се смеят в лицето на дефинцията за “нормално” и съм благодарна, че именно заради тях мога да напиша всичко, кеото съм написала тук. 🙂

   Reply
 12. Mariya
  August 23, 2016 at 2:49 pm (2 years ago)

  ,,Искам да облека прозрачното горнище, което имам, защото много отива на дънките и обувките..” – по принцип същото това горнище ще си отива с обувките и дънките и ако има сутиен под него… #justsayin`

  Reply
  • mmanch
   August 23, 2016 at 3:11 pm (2 years ago)

   От всичко в статията… от всичко…

   Reply
   • Mariya
    August 23, 2016 at 3:45 pm (2 years ago)

    Прочетох я цялата, просто е някак несериозна.. Да, разбирам – живеем в 21 век и всеки е свободен да прави каквото сметне за добре, но мисля че има една тънка граница между пошлото и ”приемливата” голота, която Вие според мен сте прекрачили.. С или без това ”горнище” мисля, че няма да има особена разлика. Разкарвайте се гола, тенът ще ви отива на обувките 😉

    Reply
    • mmanch
     August 23, 2016 at 4:24 pm (2 years ago)

     Въпросът е именно да успяваме да не осъждаме хората независимо от изборите им и да можем да ги приемаме за това, което са, голи или облечени. Ако това е несериозно, не искам да се занимавам със “сериозни” неща.

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *