tumblr_static_em6augkmwnk8ck4oc08k08w88

Коледа в просторна, богато украсена къща, с лампички дори по заснежените елхички в двора, топлина, светлина, платени сметки, по минимум три подаръка за всеки, свършени навреме задачи и много свободни часове за пиене на топъл чай до перваза, докато гледаш как снегът се сипе навън. Отвътре се носят аромат на домашни курабийки и смеха на щастливото ти, сговорчиво семейство, което най-после  се е събрало от всички краища на света.
Да, всеки от нас поне малко си мечтае за онази перфектна Коледа от рекламите.
Често обаче вместо нея, през месец декември се срещаме лице в лице със собствения си скромен бюджет и ни е трудно да запазим празничното си настроение.

Не една или две Коледи у дома са зависели само от изобретателността на цялото ни семейство – сигурно същото важи и за някои от вас. Такива случаи спомогнаха за съставянето на един списък с идеи за “Подаръци от 0 до 10лв”, който искам да споделя тук, в случай че на някого му предстоят “бедни” в материално отношение празници. Дори и да е така, не бива да позволяваме това да ни лиши от добро настроение.

За да имат тези изненади същия ефект, какъвто би имал един скъп подарък са нужни само две неща – разбирателство и любов между теб онзи, на когото подаряваш.

christmas-letter-mail-box

Писмо
Подходящо за родители, много близки приятели, романтичен партньор

Трябва ти само лист хартия и смелостта да кажеш всички хубави неща, които обикновено пропускаш да споделиш в ежедевието. Ако просто разкажеш на един лист хартия на този човек нещата, които ти се въртят в главата, защо се радваш, че го познаваш, какво си мечтаеш да преживеете заедно, защо той е твоят най-голям подарък и успееш да бъдеш истински в това, което пишеш е много вероятно да има плач, прегръдки и това писмо да стои в портмонето на получателя поне в следващите 10 години. Не се притеснявай да проявиш искреност – изразявай се точно както ти дойде отвътре, дори и да няма нищо общо с официалната писмена норма.

fde43051-06f3-4979-9806-110233f2230e

Превърни се в подарък
Подходящо за хората с които наистина, наистина се разбираш

Трябва само да намериш две подаръчни панделки от предни години някъде из къщата, да си ги лепнете взаимно с човека, когото си избрал за тази изненада и да си говорите за всички причини, поради които вие самите сте си достатъчен подарък. Това ще създаде чувство за истински празник и ще ви изпълни с толкова настроение, че изобщо да не се сещате за изтънелия портфейл и всички неща, с които не можете да поглезите любимия човек. Пък и нали знаеш, за половинката ти винаги можеш да се превърнеш и в един по-друг тип подарък.

061712_04_dadbook1

Книга със спомени
Подходящо за всеки, с когото имаш общи снимки под ръка

Трябва ти една празна тетрадка, общи снимки (хартиени, не дигитални) за чието изчезване няма риск някой да ти се скара и лепило. Залепи снимка, напиши милите неща, които ти минават през главата като я погледнеш и повтаряй тези две стъпки докато ти свършат снимките. Може да довършиш с послание, което пожелава заедно да изпълните тетрадката със спомени до последната страница.. Дори и да изглежда малко недодялан, този подарък ще бъде обичан и пазен до края на света.

_32
Домашни курабийки
Подходящи за любителите на сладко

Ако не ти се изразяват чувства чрез писане или говорене, можеш просто да спретнеш едни вкусни домашни курабийки, да ги опаковаш в бурканчета или целофан, да им вържеш по една панделка и да ги дадеш на избраниците. Напиши кратко персонално послание/ пожелание на малко картонче и го добави за завършек. Моята любима рецепта са тези меки, тивено-коледни курабийки.

gfh12-4
Много мили домашни курабийки с късметчета

Можеш да изведеш домашно приготвените курабийки на съвсем друго ниво и да ги превърнеш в незабравим подарък сами по себе си, ако във всяка една от тях добавиш “късметче”, точно както се прави с новогодишната баница. Върху листчетата може да напишеш различни мили, окуражаващи изречения, лични шеги между теб и получателя на подаръка, мили обръщения или каквото ти дойде отвътре, стига да знаеш, че на отсрещния ще му хареса да го прочете. Колко “мили курабийки” ще подариш зависи само от готварския ти хъс и способността да пребориш темерута в себе си, за да разчувстваш някого.

pexels-photo-46274
Стара книга от библиотеката ти
Подходящо за хора, които обичат да четат

Любимата ми баба няма висока пенсия и никога не е могла да ми подарява скъпи подаръци. Това, което правеше докато израствах, беше да ми подарява книги, които има в библиотеката си от години, които иска да прочета и вярва, че ще харесам. На първата им страница винаги имаше дълго послание, в което разказваше защо тази книга й напомня на мен, как точно мисли, че ще ми бъде полезна и защо вярва, че ще ми допадне.
Ако в библиотеката ти има книга, която човекът не е чел, но изживяването от която искаш да споделиш с него и вярваш, че ще му допадне- няма значение дали тя е нова. Напиши и ти на първата страница защо точно я подаряваш, за да придобие подаръкът завършен вид.

019
Албум с мечти
Подходящ за приятели

Нужни са ти една тетрадка, малко време за събиране на материал, още малко време за цветно принтиране, лепило и вяра в мечтите! “Албум с мечти” представлява тетрадка със залепени в нея снимки, които изобразяват мечтите и целите на този, който ще получи подаръка. Представи си, че е възможно той един ден да постигне всичко, което желае и го повярвай! Сега потърси снимки на местата, на които иска да иде, колата и вещите, които иска да притежава, хората, с които иска да бъде/да се запознае… и продължавай в същия дух, като допълваш с текст, рисунки или каквото ти хрумне. Ако се справяш с фотошоп, може да направиш колаж на човека в успешен момент от мечтаната кариера – например, пеещ на голяма сцена или управляващ самолет. Няма правила в направата на тетрадка с мечти, важното е само този, на когото ще я подариш да вярва в себе си малко повече и да се усмихва всеки път щом я разглежда.

a682f93c757bcac395f1b9f08edaab9c
Песен

Ако можеш да пееш – репетирай и запиши клипче с изпълнение специално за човека.
Ако не можеш да пееш, спомни си че Слави Трифонов съществува и не се притеснявай да запишеш свое изпълнение като коледен подарък. Можеш да избереш песен, която ви свързва, да измислиш забавен текст, с който да замениш оригиналния, да режисираш “клип” и общо взето всичко в името на общите спомени и многото смях, които ще предизвика този подарък. При желание можеш да запишеш крайния резултат на DVD, за да можеш да го подариш и в материален вариант.

writing-on-paper
Стихотворение

Не сме в детската градина, нито говорим за онези измъчено-романтични произведения, които обикновено се получават ако човек без поетичен талант седне да пише. Можеш да напишеш забавно произведение в стихотворна форма, което да е изпълнено с “ваши” моменти, шеги и препратки към случки без претенции да е гениално, но пък за сметка на това – много лично и весело за четене. Човекът със сигурност ще си го пази винаги и независимо дали е качествено по литературни стандарти, ще се чувства поласкан, че си има свое стихотворение.

9c8c85b7f952fe7ae92fd3b5f45174c4-nc9
Колажи – Подходящи за всеки, който обича да се смее

Ако се справяш поне базово с фотошоп, можеш да поставиш човек във всякакви ситуации само като изрежеш главата му от една снимка и я поставиш на друга. Представи си възможностите! Можеш да превърнеш получателя на подаръка в главен актьор на афишите от любимите му филми, да го поставиш на ключово място в моменти от световната история и изобщо, да използваш всичко, което знаеш за него и вкусовете му, за да създадеш небивали колажи, на които ще се радва и ще се смее много. Направи няколко и му ги поднеси под формата на книга, в рамка, в папка или просто ги разпечатай в малко по-голям размер (А4 и нагоре).

292cdc3e8e7e02f2922630399c0299d2
Нещо уникално от втората употреба

Да се откажем от предразсъдъците. Това, че нещо е закупено от магазин за дрехи втора употреба просто го прави по-лесно за купуване, но не и по-малко качествено. Стига да знаеш, че човекът също си пазарува от такива места и генерално няма нищо против, а ти изпереш покупката преди да я подариш. Никой не би ти се разсърдил ако получи истински ангорски пуловер на  Benetton, сако от Nine West или бюстие на Versace. Изброените са все реални мои находки от секънд хенд и трябва да кажа, че почти няма посещение на такъв магазин, при което да не можеш да намериш нещо здраво, качествено, от много приятна материя, че на всичкото отгоре и от позната марка. Кой знае, възможно е след всичкото тъгуване по факта, че имаш само 10лв за подарък, да откриеш за човека нещо, което реално би струвало 400 и да му скриеш шапката.

cherveni-chushki-turshiq

Гурме кошница от мазето

Българинът се смята за гладен и беден ако в мазето му са останали само 86 буркана със зимнина и една каца кисело зеле. Затова, можем да сме изобретателни и да работим с каквото имаме, а всички имаме мазе. Трябват ти само няколко малки бурканчета, канап и хартия, с която да изрежеш кръгчета, покриващи капачката. Сложи малко шишенце домашна ракия, бурканче лютеница, бурканче зеле, зелен боб, компот и изобщо всякакви вкусотии, които баба ти е приготвила трудоюбиво. Сложи им имена като “Домашната лютеница от августовски чушки и слънчеви домати на баба Пенка”, с които човекът хем да се посмее, хем да оцени точно какво има в бурканите и колко хубаво и приготвено с любов е то. Опаковайте с целофан и красива панделка и печелите “Най-добър в подаряването” за тази година.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *