Темата на месец януари е мързел. Не за друго, а защото не мога да се отърва от него и предпочитам да бъда искрена в това, което пиша за вас. Вече е последният ден на месеца обаче и използвам това за първоначален тласък с 10те ми заповеди срещу мързела.

1. Направи си списък с приоритети

От всичко, което правим най-много ни се получава това, което правим на всяка цена. Добре е да знаеш в какво точно  влагаш най-много от енегията си и ако не ти харесва, да смениш с друго, което наистина искаш. Да си правиш списъци “какво е най-важно за мен”, “какво искам”, “какво не искам”, “какво се чувствам длъжен да правя vs. а наистина ли съм длъжен” води до други списъци като “какво да направя по този въпрос”, “задачи за деня” и “нови гледни точки”. Това помага много, защото когато знаеш, че пътят ти е чист, е много по-лесно да го вървиш.

2.Направи си график

Като знаеш какви са приоритетите ти, следващата стъпка е да помислиш какви стъпки би трябвало да се следват, за да бъдат постигнати следващите стъпки. Разпределяш стъпките в график под формата на задачи и всичко, което искаш се приближава.

3. Спри да мислиш

Обратно на всички вярвания че умът, мозъкът и мисълта са на първо място сред условията за успех, “мисленето” всъщност вреди на много от ежедневните ни действия. Точно ежедневните действия водят до постигане на резултати и когато са блокирани от пре-премисляне на всичко случващо се с нас и около нас, стоим сякаш вечно в средно положение, а нещата, които знаем, че можем да постигнем така и не се доближават. Ако вместо да мислим за всичко, просто го приемаме като факт, на който трябва да изберем как да реагираме, ежедевните действия стават много по-лесни и също така ефективни.

4.Приеми половината от себе си като враг

Всички сме наполовина невероятни потенциали с възможности да бъдат “Най” в поне четири неща, но при повечето от нас другата половина невероятно я мързи. Ако охладиш отношенията си с мързеливата половина и вместо да й купуваш две кутии шоколадови бонбони, я гониш като се появи, успешната ти версия ще има все повече шансове да блести. Колкото повече гониш мързеливото в себе си, толкова по-често другото ще изпъква.

 5.Прави обратното на това, което ти се иска

Всички сме свикнали да си угаждаме много, ама много и смятаме за проява на дисциплина и лишение това да не изядем трети КитКат. Първоначалната борба за мотивация със самия теб може да премине и само с указанието “ако ти се иска, не го прави”. Екстремно, но в повечето случаи успешно.

6. Не се поддавай на “само за малко”

“Само за малко”-то е тайното оръжие на мързела срещу подобренията в живота ни. Неизвестна статистика сочи, че над 60% от времето ни преминава в неща, които правим “само за малко”. Обикновено са две – “само за малко да си погледна телефона” и “само за малко да погледам сериал докато се наям”. Ако искате да постигате резултати, пазете се от клопките на “само за малко” постоянно.

7. Стани от леглото веднага

Полубудното състояние между съня и активната част от деня може да прави целият ни ден заспал. Колко заспал? Зависи от това колко дълго време прекараш със затворени очи, в “доспиване за 4 минути до 9:45, сега е 9:41”, в разглеждане на известия, играене на игри или мислене за деня преди да е започнал, той може да бъде от непродуктивен до катастрофален. Колкото по-лесно влизаме от единия в другия свят,  с толкова повече “засилка” преминаваме в будно състояние. Скачай от леглото и директно си включвай двигателите.

8.Пусни си музика

Музиката ни помага да чувстваме/усещаме вместо да мислим, а когато интуицията ни се включи дори малко, нещата наоколо стават по-лесни и хубави. Та, в каквото и състояние да се намираш, подходящата музика към него никога не го прави по-лошо.

9.Сменяй дейностите

Тъй като може мързеливото чудовище във вас да реши да се бори подло с новите ви планове, е добре да се реагира светкавично. В момента, в който някоя от плануваните ви задачи не върви, преминете към следващата и ги редувайте, за да не позволите на “само за малко” да се появи от някъде с някаква идея за преглеждане на фейсбук 17ти път днес.

10. JUST DO IT

Каквото и да се говори/пише, най-простичкият ключ към успеха е “просто го направи”. Правенето на неща води до резултати. Мисленето води до заключения. Ако резултатите липсват, а има много мнения и заключения, има риск правенето и мисленето да са в дисбаланс, затова е добре да се хванем за онова, което ни куца. В случая става дума за търсене на мотивация, така че предполагаме, че не ни върви с правенето и най-големият възможен power-up за деня е просто да Действаме, вместо да се каним да действаме или да мислим как ще го направим.

*горните редове не гарантират безопасност, а само постигане на резултати

** който успее да ги изпълни всичките, да разкаже как е (ако аз не се преборя с моя мързел)

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *