Дори ако приемем, че “здравословно” е мръсна дума, свързана с диети и екстремни веган виждания, то поне всички можем да се съгласим с това, че има храни, които ти дават вкус на истинско и такива, които изцяло можеш да разпознаеш като фалшиви.

За съжаление от дълго време на пазара в България онова, което е достъпно, е с много ниско качество. Приемаме го за нормално, но някъде в спомените си пазим вкуса на истинска ягода, домат или кисело мляко. Прекалено много продукти ни рекламират като истински и накрая пак не се оказват такива. Успяваме да се сдобием с нещо вкусно, само ако си ги купим от случайна баба или посегнем към марки, които попадат в категорията “скъпо”, “био” или “лигавщина” за повечето хора.

Цяло щастие е, че в последните години на българския пазар се появиха нашенски марки, чието единствено желание е да предоставят на купувача добър хранителен продукт. Съвсем логично те са в по-висока ценова категория, но пък засищат повече и ти предоставят 100% истинска храна. Днес ще ви разкажа за моите фаворити.

harmonica

Предлагат всичко, което бихте поискали да имате в качествен вариант – от млечни продукти и буркани зимнина до най, ама наистина най-вкусните вафли на пазара.

fru da da

Асортиментът им от сокове и смутита без никакви изкуствени добавки е толкова разнообразен, че да се чудиш от къде да започнеш. Дегустирах всеки един вкус, който предлагат и ще ви помогна – няма значение, защото всичките са любов в шишенце. Собствениците на бизнеса се вълнуват да предлагат истински полезен продукт и горят в работата си видимо. От това лято марката ще има и полезен сладолед. Любимите ми смутита са Череши+цвекло и Киви+спанак.

zoya

Снимка: zoya.bg

Зоя е смесен магазин за био и здравословни храни, но аз искам да насоча вниманието към огромното разнообразие от домашни десерти, които се предлагат в магазина им на ул. Неофит Рилски 63 (Малките 5 кьошета) в София. Когато хапваш десерт изцяло направен от истински съставки, се засищаш в пъти по-лесно и изживяваш една страна на сладкото, която не си подозирал, че съществува.

Roo bar

Снимка: lifeofjana.com

Roo bar e един от най-успешните здравословни продукти, създадени в България. Единственото десертче, което ме кара да спра да мисля за Kit Kat и Snickers, защото има същия ефект.  По мое мнение, най-доброто като вкусови качества здравословно десертче на пазара. За любителите на шоколада горещо препоръчвам Cacao nibs.

Greno

Снимка: diyalafood.com

Другата марка сокове, към които бих посегнала в магазина. Вишна и череша от асортимента им е второто ми любимо нещо за пиене след вода – успявала съм да изпия голяма бутилка почти на един дъх. Вкусът на соковете им е изцяло като този на бабините и е в пъти по-наситен от всички останали по рафтовете в супермаркета. Причината е проста: в бутилката няма нищо, нищо друго освен плод – нито дори добавена вода или захар.

LB Bulgaricum

Години се връзвах на всяка реклама за “истинско” кисело мляко и купувах само за да се разочаровам за пореден път, че не съм открила резливия вкус на селското кисело мляко, който търся. Така до момента, в който фотографът ми, най-добра приятелка и съквартирантка Глория не ми каза, че си купува само LB, след като веднъж Белослава й го е препоръчала в супермаркета. Мерси, Белослава! Най-много обичаме тъмно синьото.

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *