Нищо против Cosmopolitan, но в страниците на всяко дамско списание получаваме едни и същи съвети сезон след сезон. 100% сериозна съм, от 10 годишна си купувах всяко модно списание на пазара ежемесечно и трупах огрооомна купчина, до момента, в който не забелязах, че както “искрено и лично” историите, така и модните съвети се въртят през определено време, след което се отказах разочаровано.

“Не съчетавай това с онова, не носи такива дрехи ако си над еди-колко-си-години, ако си пълна не обличай следните кройки…” С толкова много НЕ, как стилът ни да стане ДА? Подобни статии винаги са ме оставяли с усещането, че стилът е нещо недостижимо или постижимо само със стриктно следване на правилата от списанията и купуване на точно онези марки, които те рекламират в страниците си.

След няколко години от собственото ми търсене на отговори в света на модата и стила изпълнени с проба-грешка, тези 8 съвета са нещо, което щях да се радвам ако знаех от самото начало.

1. Стилът е увереност
Чудили ли сте се защо когато вие облечете нещо малко по-странно, хората ви гледат със съмнение, а ако някоя модна икона си сложи чувал за боклук с панделка, на следващият ден е медийна сензация с позитивни отзиви? Увереността, че знаеш какво правиш и кой искаш да бъдеш днес е онова, което кара избраните от теб дрехи да изглеждат убедително върху раменете ти. Затова просто вярвай, че заставаш твърдо зад избора си на дрехи днес, чувствай се страхотно и всички ще бъдат впечатлени. Това е първият и най-важен съвет, който може да обезсили провала в почти всяко модно правило.

Риана е най-добрият пример за това, че с достатъчно увереност можеш да превърнеш в моден успех ВСИЧКО. От там и изразът “Грозно е, докато Риана не реши обратното”

2. Потопи се в темата
Да се придържаш към един-единствен стил и да не знаеш какво да правиш ако излезеш от рамките му не е най-стабилната основа, на която можеш да застанеш, особено ако искаш да си fashionista. Познавам много момичета, които изглеждат впечатляващо в ежедневието, но се провалят във външния си вид на официални събития, защото не са свикнали да мислят в тази насока. Развихриш ли въображението си тематично, точно тогава превземаш играта. Така можеш да си позволиш да си различен всеки ден, или когато пожелаеш. Style chameleon е широко разпространеният термин.
Ако можеш да съчетаеш за себе си убедителен тоалет, независимо дали темата е чалга певица от 90те, принцеса Даяна, романтична рокля, последни тенденции или холивудски блясък, значи можеш всичко. Пък можеш ли всичко, вече си позволяваш каквото си решиш.

Princess Nokia е най-любимият ми пример за style chameleon. Може да бъде неотразима в каквото си реши.

3. Научи истинското значение на думата “евтино” в модата
Да изглеждаш “евтино” е единствената реална грешка, която може да бъде допусната в модно отношение.
Именно “облякох се от мола” е главният ефект, който прекъсва връзката между теб и убедителния стил.
Най-често нещата, които се продават на ниски цени и са нови (онова, което можеш да си купиш в мола, по пазарите или онлайн първа ръка), имат причина за ниската си цена и тя е в недостатъчното качество на материята и прецизност на изработката. Повярвайте, това си личи.
След много настояване от моя страна, че човек може да се облича евтино и все пак да бъде стилен осъзнах, че съм била права само отчасти и тези части се намират главно в магазините за втора употреба.

Опитното око разпознава скъпо от евтино, независимо на каква цена го купува.

4. Материята изгражда всичко
Остави, че в цялата Вселена всичко е изградено от материя (освен антиматерията, но тя не ни влиза в темата). Когато говорим за стил това правило има двойно и два пъти по-силно значение. Материята Е дрехата в огромен процент. Ако тя е неприятна на докосване, некачествена и носеща асоциации за “евтино”, по-добре върни този артикул обратно на рафта в магазина и се отдалечи с внимателни крачки от него, независимо колко готин ти изглежда.

Говорейки за материи, толкова се радвам, че всичко сатенено и пижамено вече е приемлива част от облеклото за навън. Това е любимата ми модна революция в последните пет години.

5. Скъпите обувки са пропуск за следващо ниво
От всички части на облеклото, обувката носи най-голяма отговорност за нашето здраве, дори да оставим стила настрана. И докато при дрехите можем да се измъкнем и да намерим добри сделки за ниска цена, при обувките няма пряк път. Качеството се познава единствено по ценовия диапазон и дългото съществуване на марката. Отново от собствен опит разбрах, че (дори да звучи глупаво) обувки под 100лв не правят никаква услуга на стъпването, стойката и гръбнака ни в дългосрочен план.
Няколкото години, в които предпочитах да си купя 8 чифта по 20лв всеки, вместо един за 160 ми донесоха проблеми с чието разрешаване се занимавам и до днес. Препоръчително е да инвестираме в скъпи обувки за сметка на други пера от бюджета си и със сигурност се отплаща добре.
В стилово отношение пък, ако сложиш един чифт скъпи спортни обувки, нагоре можеш да правиш каквото искаш с аутфита си. Удобството от тях дори няма нужда от коментар – спортните марки знаят най-добре какво правят, що се отнася до комфорт.

Когато натрупаш достатъчно качествени обувки в гардероба си, разбираш, че “достатъчно” е плаващо понятие и продължаваш да искаш. Ех..

6. Ти носиш дрехите, не те – теб
Много е лесно да се превърнеш в закачалка за тенденции и хората да се впечатляват единствено от дрехите ти, но не и от самия теб. Когато дрехите ти са по-интересни от излъчването ти, това също е липса на стил. Знам го, защото аз още допускам да ми се случва понякога и когато го правя, разликата в отношението на околните се усеща. Ако комплиментите са повече към някоя част от аутфита ти, отколкото към теб самия, има вероятност в този ден “да те носят дрехите ти”.
Това може да се избегне като се подбират елементи, чиято първа работа е да ти стоят добре, да ти помагат да се чувстваш уверен в движенията си и вида си. Вместо да се трупат много парчета с “уау” ефект, е по-добре да се залага на не толкова интересни на пръв поглед, но съчетаващи се добре помежду си и подчертаващи онова, на което искаме да наблегнем компоненти. Това не означава да пренебрегваме шокиращо интересните дрехи, но за да ги носим успешно, ще ни е нужна помощта на следващия съвет:

Понякога Anna Dello Russo ми прилича точно на закачалка за трендове. Страхотна и смела закачалка, на която всичко й се получава впечатляващо.

7. Ако си красив, всичко ти е простено
Но защото няма как всички да сме природно перфектни като Риана например, заменяме “красив” в горното изречение с “поддържан”. Ако косата (с прическа или без), лицето (с грим или без), ноктите и не на попследно място по важност – стойката и походката ни изглеждат представително, то всеки един наш тоалет ще изглежда с 10 пункта по-забележително, независимо дали е напълно обикновен или пълна модна лудост. Разбира се, далеч не става дума за типичното нашенско престараване във външния вид, лишено от всякаква естетика, а именно за обратното – естествена поддържаност.

С такава коса каквото и да облечеш, все ще привличаш погледите

8. Всеки ден е ден за аутфит
Да, ясно е, че има дни, в които изобщо не ни се занимава да подбираме дрехи и да се стараем за външността си. Колкото по-често го правиш обаче, толкова повече животът ти започва да клони в позитивна насока, защото околните остават с впечатлението, че знаеш какво правиш и накъде отиваш, щом толкова се стараеш.
Отказах се от старанието в облеклото си за повече от година и това, което се случи беше, че дните ми заубиха част от усещането, че днес ще се случи нещо специално.
По-добре е всеки ден да се подготвяш с такова внимание, с каквото го правехме като малки на рождените си дни, отколкото да загубиш хубавото усещане от това да се усещаш хубав. Това не значи да си постоянно официален, а просто да си положил някакво усилие в това да се чувстваш доволен от вида си като за 6+, независимо от повода.
Ако пък подбереш гардероба си с внимание към материите и качеството, ще бъде лесно да изглеждаш като холивудска звезда в почивен ден в моментите, когато наистина те мързи.

За да не кажете, че оценявам само бутовно-гаменския стил , включвам и Blake Lively в снимковия материал като дама за пример

Liked this post? Follow this blog to get more. 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *